Originele testament Alfred Nobel voor het eerst tentoongesteld

Het originele, handgeschreven testament van Alfred Nobel is binnenkort voor het eerst in een tentoonstelling te zien. Dat heeft het Nobel Museum in de Zweedse hoofdstad Stockholm aangekondigd.
Niklas Elmehed © Nobel Musem

De steenrijke Zweedse industrieel Alfred Nobel schreef zijn testament in 1895, één jaar voor zijn dood. Het betreft een enkel blad papier dat als een boek in twee is gevouwen en waarbij de vier kantjes zijn volgeschreven. In zijn laatste wilsbeschikking deed Nobel zijn plannen uit de doeken om na zijn dood jaarlijks een deel van zijn immense fortuin aan mensen te schenken die zich verdienstelijk hebben getoond in de domeinen fysica, chemie, geneeskunde, literatuur en vrede.

Na zijn dood in 1896 duurde het drie jaar om alle modaliteiten te regelen. In 1901 werden vervolgens de eerste Nobelprijzen uitgereikt door de respectievelijke comités. In 1968 riep de Zweedse centrale bank een bijkomende prijs voor economie ter nagedachtenis van Alfred Nobel in het leven die sindsdien als Nobelprijs voor economie bekendstaat.

220 miljoen euro

Het originele, handgeschreven testament van Nobel werd tot nu toe zorgvuldig in een kluis bewaard. Op 13 maart aanstaande komt daarin verandering. Dan opent in het Nobel Museum in Stockholm de tentoonstelling "Legacy" waarin het document voor het eerst aan het grote publiek wordt getoond.

"We hebben het document voorheen nooit tentoongesteld omdat het van onschatbare waarde is en dit pas kon onder de allerbeste omstandigheden", zegt Helena Wallemo van het Nobel Museum. "Deze tentoonstelling is de ideale gelegenheid want "erfenis" is het centrale thema."

Zo'n 120 jaar na zijn dood en vele Nobelprijzen later, blijft het fortuin van Nobel nog steeds fabelachtig groot. Vandaag wordt het geschat op twee miljard Zweedse kronen (zo'n 220 miljoen euro).

Niklas Elmehed © Nobel Musem
Niklas Elmehed © Nobel Musem

Meest gelezen