Joke van Leeuwen wordt Dichter der Nederlanden Auteur: Ludwig De Wolf

za 31/01/2015 - 16:07 Ludwig De Wolf De Nederlandse schrijfster en dichteres Joke van Leeuwen is door het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) uitgeroepen tot Dichter der Nederlanden. Het ANV heeft dat initiatief gekozen omdat poëzie een van de manieren is om het publiek bewust te maken van de relatie tussen Nederland en Vlaanderen.

De Nederlandse auteur Joke van Leeuwen is door het Algemeen-Nederlands Verbond aangesteld als Dichter der Nederlanden. Van Leeuwen zal naar eigen keuze gedichten schrijven voor een ruim publiek over relevante dingen in Vlaanderen en Nederland.

"Joke van Leeuwen zal als Dichter der Nederlanden optreden als ambassadeur van de poëzie in binnen- en buitenland", meldt het ANV.

"Joke van Leeuwens manier van schrijven is vreemd, afwijkend. De stijl past bij iemand die niet van plan is zich aan te passen en die als een vreemde kijkt naar de wereld van haar soortgenoten. Ze wil geen open deuren intrappen."

Met het initiatief van een Dichter der Nederlanden wil het ANV bijdragen aan de herdenking van 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Van 1815 tot 1830 waren de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden onder Willem I in een koninkrijk verenigd. Het ANV zal met verschillende activiteiten deze periode in herinnering brengen.