Boekenmarkt blijft krimpen, maar e-book scoort

De boekenmarkt in Vlaanderen krimpt al voor het derde jaar op rij: in 2014 met 1,9 procent tot een omzet van 195,8 miljoen euro. De e-bookverkoop is toegenomen met 140 procent, al maakt dit nog altijd maar 2,9 procent van de totale boekenmarkt uit.
Xinhua/Photoshot. All rights reserved.

Vooral de verkoop van fictie en literaire non-fictie kreeg in 2014 klappen. De omzet daalde met 7,3 procent. Ook de strip kende een serieuze terugval met -4,4 procent omzet, nochtans steeg de omzet binnen dit genre vorig jaar nog met 10 procent. De omzet van de kinderboeken steeg dan weer wel met 5,1 procent.

Volgens boek.be wordt de sterke omzetdaling van de fictie en literaire non-fictie grotendeels gecompenseerd door de e-books omdat 70 procent van de verkochte e-books literatuur is. Met 446.000 verkochte exemplaren maakten de e-books vorig jaar 2,9 procent van de totale boekenmarkt uit, een stijging van 140 procent.

Pascale Naessens voert de top tien aan

De Vlaming koopt meer en meer boeken online. In 2014 steeg de omzet van de online boekenverkoop met 16,6 procent en heeft de online-verkoop een marktaandeel van 12,2 procent. Deze stijging gaat vooral ten koste van de verkoop in de boekhandel, waar de omzet daalde met 4,8 procent. Boek.be wijst wel op het status quo van de omzet van de onafhankelijke boekhandel.

Pascale Naessens' kookboek is het best verkochte boek van het afgelopen jaar. "De Druivelaar dagwijzer 2015" staat op twee en "Dagelijkse Kost/Mijn 200 klassiekers" van Jeroen Meus vervolledigt de top drie. Stefan Hertmans' "Oorlog en terpentijn" is het eerste literaire boek en werd het vierde meest verkocht, het is ook de enige roman in de top 10.

Meest gelezen