"Ernst van de schade is overdreven voorgesteld"

Ja, de baard van Toetanchamon is onhandig terug aan zijn kin geplakt. Maar nee, de schade is niet onherstelbaar. Dat is de conclusie van een Duitse restauratiespecialist die is ingeschakeld door het Egyptisch Museum in Caïro om de schade te beoordelen.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat een van de grootste kunstschatten uit het oude Egypte, het dodenmasker van koning Toetanchamon, beschadigd was geraakt. Bij een schoonmaakbeurt was de lange blauwe baard van de buste losgekomen en op aandringen van de directie haastig weer vastgeplakt met sneldrogende lijm. Het incident dateert van augustus, maar werd angstvallig verzwegen.

De Egyptische overheid organiseerde gisteren een persconferentie. Daarin gaf het Egyptisch Museum toe dat de baard van Toetanchamon inderdaad is afgebroken en met lijm is hesteld. Maar volgens de Duitse restauratiespecialist Christian Eckmann die werd ingeschakeld, is de ernst van de schade overdreven voorgesteld.

"Het gebruik van sneldrogende lijm is niet de beste oplossing, maar het is een oplossing", zei hij. "Helaas is dit werk niet al te goed gebeurd, waardoor er restjes van de lijm zichtbaar zijn gebleven". Toch is de man ervan overtuigd dat het eeuwenoude masker in zijn oorspronkelijke glorie kan worden hersteld.

Er zal nog een team van specialisten worden aangesteld om de restauratie naar behoren uit te voeren.

"Dodenmasker is opgegraven zonder baard"

Eckmann wijst erop dat het niet de eerste keer is dat de baard aan het masker is geplakt. Toen het dodenmasker in 1922 werd opgegraven, hing de baard er niet meer aan. In 1924 werd het zonder aangehechte baard naar het Egyptisch Museum gebracht.

Pas in 1941 werd de baard met lijm vastgemaakt. Dat die lijm in de afgelopen 70 jaar minder stevig is geworden, maakt het incident van augustus aannemelijker, volgens Eckmann.

Meest gelezen