Meer dan 100.000 bezoekers voor volksfeest in Mons

Vanavond zijn er meer dan 100.000 mensen afgezakt naar Mons voor een groot volksfeest ter ere van de nieuwe Culturele Hoofdstad van Europa. Koning Filip en koningin Mathilde woonden eerder vandaag de openingsplechtigheid in de Sint-Waltrudiskerk bij. Er was ook een schare politici aanwezig.

De openingsplechtigheid voor 1.200 genodigden begon om 17 uur in de Sint-Waltrudiskerk. Naast het koninklijke paar, dat eerder de tentoonstelling "Van Gogh in de Borinage" bezocht, waren ook o.a. premier Charles Michel (MR), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) present in Mons.

De Waalse minister-presidenten Rudy Demotte en Paul Magnette (beide PS) waren eveneens present. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) vertegenwoordigde de Vlaamse regering.

"Mons is klaar om een uitzonderlijk jaar te beleven", zei Elio Di Rupo (PS), burgemeester van Mons en bezieler van Mons 2015. "Na tien jaar werken zijn we klaar voor een nieuw hoofdstuk voor onze regio."

De openingsceremonie was al een voorsmaakje van het moois dat later op de avond te zien was in Mons. Zo zweefde er een witte zeppelin door de middenbeuk van de majestueuze kerk en weerklonk de Negende Symfonie van Beethoven, uitgevoerd door het koor van Sint-Waltrudis.

De kerk werd tijdens de plechtigheid scherp bewaakt en er cirkelde ook een helikopter rond. Mons heeft 500 extra politiemensen ingezet om de veiligheid te garanderen tijdens dit massa-evenement in tijden van terreurdreiging.

Het volksfeest stond in teken van licht en betovering. De avond werd afgesloten met een vuurwerk.

"Mons 2015 draait niet enkel om Mons en beperkt zich niet tot 2015"

Eerder vandaag huldigde de burgemeester Elio Di Rupo van Mons (PS) het Huis van de Partnersteden in. Achttien Belgische en Noord-Franse steden hebben zich met Mons verbonden om een netwerk van artistieke uitwisseling op de been te krijgen. "Bruggen die de cultuur over de verschillen heen kunnen verspreiden", zo noemt Di Rupo het.

De 18 steden die samen met Bergen deel uitmaken van het culturele netwerk zijn onder meer Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Mechelen en Oostende net als de Franse steden Maubeuge, Rijsel en Valenciennes. De burgemeesters uit de partnersteden zijn in Mons om het openingsfeest bij te wonen. "Deze samenwerking past perfect in het project van Europese Culturele Hoofdstad. Mons 2015 draait niet enkel om Mons en beperkt zich niet tot 2015."

Mons is niet de eerste Belgische stad die zich een jaar lang Culturele Hoofdstad van Europa mag noemen. Eerder ging die eer al naar Antwerpen (1993), Brussel (2000) en Brugge (2002). Mons is dit jaar niet de enige culturele hoofdstad van Europa. Het deelt die titel met Pilsen in Tsjechië.

Meest gelezen