Chillen en smoothie krijgen plekje in Groene Boekje

Chillen, smoothie, lente-ui, dyscalculie en fluohesje. Het zijn enkele nieuwe woorden die vanaf oktober in het Groene Boekje te lezen staan. Dan komt een nieuwe editie van de "woordenbijbel" uit.

Om de tien jaar verschijnt een nieuwe editie van het Groene Boekje. Dat moet onduidelijkheid over de officiële spelling van nieuwe woorden in het Nederlands zo veel mogelijk voorkomen. De vorige editie dateert van 2005.

In oktober van dit jaar ligt een nieuwe editie in de winkel. Die wordt uitgegeven door Van Dale Uitgevers, bekend van het gelijknamige woordenboek. De concessie aan Van Dale Uitgevers loopt trouwens tot het najaar van 2025.

Het nieuwe Groene Boekje zal maar 50.000 trefwoorden bevatten, de helft minder dan het huidige boekje. Toch neemt de relevantie toe, zegt de Taalunie. "De voorbije tien jaar is voortdurend bijgehouden welke woorden mensen online opzoeken. Zo is inzicht gekregen in de (twijfel)woorden waarnaar mensen zoeken. Deze woorden staan opgenomen in de nieuwe editie."

Voorts wordt volgens de Taalunie extra aandacht besteed aan de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caraïbische gebied. Daar is het Nederlands ook een officiële taal.

Voor het eerst krijgt het Groene Boekje twee versies: een editie met harde kaft en een goedkopere paperbackversie die vooral voor scholieren en studenten bedoeld is. De nieuwe versie zal niet alleen beschikbaar zijn in boekvorm, ook de gratis onlineversie wordt bijgewerkt. "Omdat ruimte en omvang voor de onlineversie geen probleem vormen, zal die meer trefwoorden bevatten dan het boekje", stelt de Taalunie.

Meest gelezen