"The Kinky & Cosy Experience" hoofdact in Angoulême

Het stripmagazine Kinky & Cosy wordt in januari op 50.000 exemplaren verspreid in de Franse stad Angoulême, waar van 29 januari tot 1 februari het 42e Internationaal Stripfestival plaatsvindt. Het tijdschrift hoort bij "The Kinky & Cosy Experience", een project van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) in nauwe samenwerking met het stripfestival en met de Franstalige uitgeverij Le Lombard.

Het VFL vroeg aan Nix, de geestelijke vader van Kinky en Cosy, om curator te zijn van een Vlaamse tentoonstelling in Angoulême. In 2013 vroeg het dat ook al eens aan Brecht Evens, die de toen erg gesmaakte tentoonstelling "La Boîte à Gand" presenteerde. Maar 2015 wordt hét jaar van Kinky & Cosy in het Franse taalgebied. Bij Le Lombard verschijnt voor de tweede keer een compilatie van de populaire gagstrip. Sinds kort loopt bovendien een reeks van 500 korte animatiefilms over de gevaarlijkste tweeling ter wereld op de Franse tv-zender Orange. Nix werkte de voorbije jaren in China, Frankrijk en België aan deze filmpjes, die in de tentoonstelling een belangrijke rol spelen.

"The Kinky & Cosy Experience" is een black box waarin de bezoeker voor korte tijd wordt opgesloten. Hij wordt gebrainwasht en krijgt vervolgens een nieuw operating system ingeplant, dat van Kinky of Cosy. Om te zien wat dat oplevert, kan de bezoeker zijn nieuwe denkpatroon uitvoerig testen in een trainingszone vooraleer hij als een Kinky of Cosy op de wereld wordt losgelaten. Zo vermeldt het persbericht van het VFL.

In een tweede deel leert de bezoeker de geschiedenis kennen van het zogenoemde vijftigjarige magazine Kinky & Cosy: de Vlaamse tegenhanger van Spirou. Dat tijdschrift, dat uiteraard voor het eerst en eenmalig verschijnt, biedt spannende strips voor jongeren, knotsgekke grappen, avontuurlijke verhalen en aartsmoeilijke spelletjes en breinbrekers. Behalve Kinky & Cosy zelf staat er werk in van onder meer Serge Baeken, Simon Spruyt, Peter Moerenhout en Charlotte Dumortier, Ben De Wever, Bart Schoofs, Floris, Judith Vanistendael, Reinhart Croon en Luc Cromheecke.

Meest gelezen