Vlaanderen en Nederland gastland Frankfurter Buchmesse 2016 Auteur: Belga

ma 17/03/2014 - 14:03 Belga Vlaanderen en Nederland zijn in 2016 samen gastland op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) en haar Nederlandse collega Jet Bussemaker hebben vandaag in de kantoren van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) het contract ondertekend met Juergen Boos, directeur van de Buchmesse.

Vlaanderen en Nederland hadden al langer plannen om gastland te zijn op de Buchmesse. Die internationale boekenbeurs is met 7.300 deelnemers uit 100 landen, 9.000 journalisten en jaarlijks 275.000 bezoekers de grootste en belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Recente gastlanden waren Nieuw-Zeeland (2012) en Brazilië (2013). Dit jaar is Finland aan de beurt en volgend jaar is Indonesië "Ehrengast".

We hebben samen al het EK voetbal georganiseerd, laten we nu samen iets maken van het WK boeken

Het is ook niet de eerste keer dat de Vlaamse en Nederlandse boekenwereld in de etalage staan op de Buchmesse. Zo vormden de Lage Landen in 1993 al gezamenlijk het "Schwerpunkt" van de Buchmesse. Het zorgde toen voor een impuls voor de Vlaams-Nederlandse letterenwereld en opende bijkomende deuren voor auteurs als Harry Mulisch, Cees Nooteboom en W.F. Hermans. De Nederlandse minister Bussemaker hoopt dat in 2016 een vervolg kan komen op dat succesverhaal.

Maar net als de tijden is ook het boekenvak sinds 1993 veranderd. Buchmesse-directeur Boose: "In 1993 ging het nog om print, print, print. Nu is er meer oog voor moderne technologieën, media-convergenties, games, onderwijs, enz...".

Vlaanderen en Nederland kiezen ook bewust voor een bredere aanpak. Zo draait niet alles om boeken maar is er ook aandacht voor onder meer theater, dans en muziek. Vlaams minister Schauvliege heeft er vertrouwen in: "We hebben al samen het EK voetbal georganiseerd, laten we nu samen iets maken van het WK boeken."

Vlaanderen en Nederland maken samen 6 miljoen euro vrij voor het project. Het grootste deel daarvan komt van de Vlaamse en Nederlandse overheid (elk zo'n 2,4 miljoen euro) aangevuld met private middelen. Die gelijke financiële insteek is ook een bevestiging dat Vlaanderen als "gelijkwaardige partner" meestapt in het verhaal en niet als kleiner onderdeel van de tandem, zo is te horen.


Eerder verschenen: