“Olympische Spelen van het boekenvak” van start

Uitgeverij Lannoo is een van de Belgische uitgeverijen die tot en met zondag deelnemen aan de Frankfurter Buchmesse. “De boekenbeurs in Frankfurt is “incontournable” voor een uitgever. Net als veel andere Vlaamse uitgeverijen zijn we vertegenwoordigd op de beurs. We juichen ook toe dat de Vlaamse overheid het initiatief neemt om samen met Nederland gastland te worden op de beurs in 2016”, zegt Gunther Spriet, exportmanager van Lannoo in een gesprek met deredactie.be.

De Frankfurter Buchmesse vond voor het eerst plaats in 1949 en groeide in de tweede helft van de vorige eeuw uit tot de belangrijkste vakbeurs voor de boekenwereld. Tot en met zondag zullen zowat 7.000 uitgeverijen hun titels voorstellen aan de meer dan 250.000 bezoekers uit het boekenvak. Een van de uitgevers is Lannoo uit Tielt.

Lannoo was een van de eerste Vlaamse uitgeverijen die aanwezig waren op de Frankfurter Buchmesse. “Wijlen Godfried Lannoo (1927-2012) reisde in 1952 al naar de Frankfurt met een koffer vol boeken. Vijftig jaar later werd hij op de boekenbeurs gelauwerd voor zijn vijftigste bezoek aan de beurs”, zegt Gunther Spriet van Lannoo.

“En ook dit jaar is Lannoo aanwezig op de Buchmesse. We hebben een eigen stand waar we al onze boeken met internationaal potentieel voorstellen. Het gaat om kinderboeken, onder meer “Vos en haas” van Sylvia vanden Heede en Thé Tjong-Khing en de “Otto”-boeken van Tom Schamp, maar ook om non-fictie over lifestyle, gastronomie en mode”, zegt Gunther Spriet. De stand van Lannoo wordt opgebouwd in het thema van het boek “50 jaar Antwerpse modeacademie in woord en beeld”.

Tijdens de vijf dagen durende beurs heeft Lannoo contacten met verschillende uitgevers van over de hele wereld. “De beurs heeft twee grote doelen. Enerzijds zal Lannoo met andere uitgevers praten om hun boeken te vertalen in het Nederlands en anderzijds hebben we de hele beurs gesprekken met buitenlandse uitgevers om de rechten van onze boeken aan hen te verkopen”, klinkt het.

Nederlandse taalgebied gastland in 2016?

Donderdag reist een delegatie van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds naar Frankfurt om zich kandidaat te stellen als gastland voor de Frankfurter Buchmesse in 2016. “Het gastlandschap biedt voor de Vlaamse en Nederlandse letteren een enorme internationale exposure. De economische return voor de sector zal dan ook navenant zijn”, meldde minister van Cultuur Joke Schauvliege eerder dit jaar.

Lannoo juicht het intiatief toe. “Het plan heeft zeker kans op slagen. De voorbije jaren waren de gastlanden zeker niet altijd groter op het gebied van taalgebied dan Vlaanderen en Nederland. Op het vlak van creativiteit en innovatie gebeurt er in Vlaanderen en Nederland heel veel. Je hoort vaak in gesprekken met buitenlandse uitgevers dat ze met veel respect kijken naar de projecten die we hier realiseren”, reageert Gunther Spriet.

Dit jaar is het gastland op de boekenbeurs Brazilië. In 2014 en 2015 komen Finland en Indonesië aan de beurt. “Als het Nederlandse taalgebied gastland wordt in 2016, zal dat een enorme organisatie worden voor onder meer Boek.be. De Buchmesse is de Olymische Spelen van het boekenvak. Een volledig paviljoen dat in het teken van onze uitgevers zal staan, kunnen wij enkel maar toejuichen. We staan 100 procent achter het project.”

De organisatoren van de Frankfurter Buchmesse zullen in het najaar een beslissing nemen over het Vlaams-Nederlandse gastlandschap. De Frankfurter Buchmesse loopt nog tot en met zondag 13 oktober. De eerste drie dagen zijn enkel mensen uit de boekensector welkom. Het publiek kan de beurs zaterdag en zondag bezoeken. “De beurs in Frankfurt kan je niet vergelijken met de Boekenbeurs van Antwerpen. In Frankfurt voeren we gesprekken met mensen uit de hele wereld die ook in het vak zitten. Op de Boekenbeurs van Antwerpen wordt ingezet op de verkoop aan het publiek”, besluit Gunther Spriet.

Meest gelezen