Wie maakt kans op de Gouden Boekenuil?

Vanavond wordt in de Vooruit in Gent de Gouden Boekenuil uitgereikt. Peter Terrin is de enige Vlaming op de shortlist van de prestigieuze literatuurprijs. Wij stellen de vijf genomineerden aan u voor.

"Pier en oceaan"- Oek de Jong

De Nederlandse auteur Oek de Jong staat op de shortlist van de Gouden Boekenuil met "Pier en oceaan". De Jong, in 1952 geboren in Breda, debuteerde in 1975 met "De onbeweeglijke" in het Hollands Maandblad.

In "Pier en oceaan" beschrijft Oek de Jong de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders én de grote verandering die Nederland onderging in de periode tussen de Hongerwinter van 1944 en de komst van de grote welvaart in de jaren 60. De Jong werkte in totaal acht jaar aan wat hij zijn "magnum opus" noemt.

Oek de Jong ontving in het verleden onder meer al de F. Bordewijk Prijs voor zijn doorbraakroman "Opwaaiende zomerjurken" (1979) en de Busken Huetprijs voor "Een man die in de toekomst springt" (1998).

"De man zonder ziekte" - Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (42) is de enige auteur in het rijtje van de genomineerden die de Gouden Uil al eens gewonnen heeft. Dit jaar maakt de Nederlandse schrijver van Joodse afkomst kans met zijn roman "De man zonder ziekte". Grunberg brak in 1994 door met "Blauwe maandagen" en heeft intussen een groot oeuvre op zijn naam staan.

In "De man zonder ziekte" reist een jonge Zwitserse architect met Indiase roots af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Een man die ervan overtuigd is dat een architect het leven van de mens mooier en makkelijker moet maken. "De man zonder ziekte" is een strak verteld verhaal met thrilleraspecten.

Arnon Grunberg kreeg de Gouden Uil eerder al voor "De mensheid zij geprezen - Lof der zotheid" (2002) en "Tirza" (2007). Dat laatste boek leverde de schrijver ook de Libris Literatuurprijs op. Grunberg sleepte ook twee keer de AKO Literatuurprijs in de wacht, voor "Fantoompijn" (2000) en "De asielzoeker" (2004). Daarnaast werd hij onderscheiden met onder meer de Constantijn Huygensprijs en de Frans Kellendonkprijs voor zijn gehele oeuvre.

"Post mortem" - Peter Terrin

De enige Vlaming op de shortlist van de Gouden Boekenuil is Peter Terrin. Hij kan de prijs winnen met zijn roman "Post mortem". De 44-jarige Terrin bracht in 1998 zijn eerste bundel "De code" uit. In 2001 volgde dan zijn eerste roman, "Kras".

In "Post mortem" voert Peter Terrin een schrijver ten tonele die met het excuus "nogal moeilijke tijden in de familie" weet te ontsnappen aan een vervelend etentje met collega's. Emiel Steegman beslist tegelijkertijd om zijn eigen biografie te schrijven. Al snel wordt het excuus van de schrijver werkelijkheid wanneer zijn dochtertje in een coma raakt na een zeldzaam herseninfarct.

Peter Terrin won in 2010 de European Union Prize for Literature met zijn boek "De bewaker", dat ook genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs. Met "Post mortem" wist hij vorig jaar al de AKO Literatuurprijs in de wacht te slepen.

"Ons kamp" - Marja Vuijsje

Op de shortlist van de Gouden Boekenuil is ook de zus van eerdere winnaar Robert Vuijsje terug te vinden. De Nederlandse Marja Vuijsje (58) schreef met "Ons kamp" het enige non-fictieboek op de lijst.

"Ons kamp" is het verhaal van een progressieve joodse bakkersfamilie, de familie van Marja Vuijsje zelf. Tegen het decor van de eerste decennia van de 20e eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan, schreef Vuijsje een meeslepende familiegeschiedenis die de lezer van Amsterdam naar Jeruzalem voert en weer terug.

Marja Vuijsje (58) is vooral bekend als journaliste. Zo werkte ze jarenlang als redacteur voor het Nederlandse maandblad Opzij. Haar broer Robert Vuijsje werd in 2009 al eens bekroond met de Gouden Uil voor zijn debuutroman "Alleen maar nette mensen".

"Dit zijn de namen" - Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (45) sluit het rijtje van de genomineerden af met zijn roman "Dit zijn de namen". De Nederlandse schrijver publiceerde drie romans, alvorens hij in 2005 doorbrak met zijn ontwikkelingsroman "Joe Speedboot". Hij schreef in 2010 ook de tekst voor het Groot Dictee der Nederlandse taal.

Twee verhalen worden met elkaar verweven in "Dit zijn de namen". Het ene verhaal vertelt de vreselijke lotgevallen van een groep illegale zwervers die door gewetenloze smokkelaars worden opgestuurd. In het andere verhaal wil een matig corrupte Oost-Europese politie-officier zich bekeren tot het Jodendom.

In 2002 ontving Tommy Wieringa de Halewijnprijs voor "Alles over Tristan". De roman "Joe Speedboot" leverde hem dan weer de F. Bordewijk Prijs op voor verhalend proza. Het boek werd ook genomineerd voor onder meer de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil en de Libris Literatuurprijs.

Welk boek vanavond de Gouden Boekenuil in de wacht sleept, wordt bepaald door de vakjury onder leiding van Radio 1-presentatrice Friedl' Lesage. De winnaar gaat naar huis met 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguire. Ook de lezersjury met voorzitter Bent Van Looy reikt een prijs uit, goed voor 2.500 euro en een pen van Montblanc.

Volg de uitreiking live

Vanaf 20 uur kunt u de uitreiking live volgen in de Videozone van Cobra.be en Deredactie.be. De show wordt uitgezonden vanuit de Vooruit in Gent.

Meest gelezen