Bart Moeyaert winnaar van de Boekenleeuw

wo 11/04/2012 - 12:00 Bart Moeyaert heeft met zijn boek "De melkweg" de Boekenleeuw in de wacht gesleept. De Boekenleeuw is een Vlaamse prijs voor het beste kinder- of jeugdboek van het afgelopen jaar. Het boek "Boem" van Leo Timmers werd bekroond met de Boekenpauw.

Met "De melkweg" wint de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert zijn vijfde Boekenleeuw. De jury, die bestond uit Karin Kustermans, Mik Ghys, Griet Loix, Jürgen Peeters en Tiny Taels, noemde het boek "grote literatuur voor grote en kleine mensen. "De Melkweg" is een boek dat, bijna ongemerkt, bulkt van het vakmanschap", was het oordeel.

Het boek "Boem" van Leo Timmers werd bekroond met de Boekenpauw. Dat is de prijs voor het mooist geïllustreerde kinder- of jeugdboek van het afgelopen jaar. "De slapstickstijl van het verhaaltje en de vrolijke kleuren van de tekeningen vormen een combinatie die wérkt", meende de jury. Leo Timmers gaat net als Bart Moeyaert met 2.500 euro naar huis.

Boek.be deelde dit jaar ook vier eervolle vermeldingen uit. De auteurs Paul Verrept ("Kleine Pieter deed open") en Siska Goeminne ("Kleine man en God") kregen de Boekenwelp. De illustratoren Pieter Gaudesaboos ("Mannetje Koek schrijft een boek") en Pieter Van Eenoge ("De dokter en het leger van Davy") werden dan weer bekroond met de Boekenpluim.

De Boekenleeuw en de Boekenpauw werden vandaag uitgereikt in het Kursaal van Oostende. De uitreiking betekende meteen de opening van Kids@Oostende Boekenbeesten, een nieuw kinderboekenevent aan de kust.


eerder verschenen: