Van acteur tot aap: zo wordt "Planet of the apes" gemaakt

Vanaf vandaag is "War for the planet of the apes" in de zalen te zien. De derde film in de "Planet of the apes"-reeks is opnieuw een technisch hoogstandje waarbij echte acteurs in de huid kruipen van computergegenereerde apen, maar hoe doen ze dat?

Los van andere computeranimatie en -effecten, maakt de film net als de vorige films in de reeks veel gebruik van "motion capture technologie". De acteurs die de apen spelen doen speciale pakken aan die tsjokvol sensoren zitten die iedere kleine beweging opmeten. Niet alleen de gewone bewegingen, maar ook iedere kleine verandering in de mimiek op hun gezicht wordt door de computer geregistreerd.

Animatoren hebben van alle apenpersonages een computerversie gemaakt. De bewegingen die worden geregistreerd bij de acteurs worden via de computer uitgevoerd door die computergegenereerde apen om zo de verschillende apenpersonages zo realistisch mogelijk te doen bewegen. In onderstaande video wordt getoond hoe het personage Ceasar wordt geanimeerd van de ruwe beelden van op de set tot het afgewerkte eindresultaat.

(lees verder onder de video)

De acteur die u op het einde heeft gezien, is Andy Serkis. Hoewel u zijn gezicht vermoedelijk in het dagelijkse leven niet zal herkennen, is de kans erg groot dat u hem al eens in een film heeft zien spelen. De Britse acteur speelt zelden met zijn eigen gezicht mee op het witte doek. Hij is gespecialiseerd in acteren in films met die motion-capture-technologie. Naast Caesar in de "Planet of the apes"-films speelde hij bijvoorbeeld ook Gollum in de "Lord of the rings"-trilogie en King Kong in de gelijknamige remake uit 2005.

De acteerprestaties van Serkis in "War for the planet of the apes" worden zo geroemd, dat hij door sommigen zelfs getipt wordt voor een mogelijke Oscarnominatie. Als dat gebeurt, zou het voor het eerst zijn dat een acteur kans maakt op het felbegeerde beeldje voor een rol die hij met motion-capture-technologie vertolkte.

"Blockbuster met gevoel en intelligentie"

Meest gelezen