Drie filmtips : "Hoe word je gelukkig in Zweden en actie in "The wall" en "The mummy""

Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft deze week twee actiefilms en een Zweedse documentaire over een opmerkelijk manifest geselecteerd. "Het is deze keer zowaar aan Tom Cruise om met "The mummy" af te rekenen. "The wall" is een sterke psychologische oorlogsfilm en de Zweedse documentairemaker Erik Gandini heeft een opmerkelijk manifest uit de Zweedse geschiedenis opgerakeld", aldus Ward Verrijcken.

The wall (VS)

regie Doug Liman
met Aaron Tylor-Johnson, John Cena, Laith Nakali

“The wall” is een film die zich afspeelt in het Irak van 2007. De Amerikaanse president Bush heeft net verklaard dat hij de oorlog in Irak als gewonnen beschouwt door de Amerikanen.

Twee Amerikaanse soldaten gaan toch nog op patrouille in de woestijn en ze worden onder vuur genomen door een sluipschutter. Eén van de soldaten blijft zwaargewond in het zand liggen. De andere verschuilt zich gewond achter een muur. Dat is de “wall” uit de titel.

De sluipschutter breekt in op de radiozender van de Amerikaanse soldaat en hij dreigt ermee hem te doden zodra hij beweegt. Wat volgt is een vooral psychologische strijd op leven en dood die zich min of meer in real time afspeelt.

Je zit letterlijk op de huid van de onfortuinlijke soldaat, die evenzeer kan sterven van de dorst als van de vijandige kogels. “The wall” is een kleine, maar behoorlijk unieke oorlogsfilm. De films is gemaakt door actiespecialist Doug Liman en met de Britse steracteur Aaron Taylor-Johnson in de hoofdrol.

The Swedish theory of love (Zwe)

regie Erik Gandini
documentaire

In het cinefiele circuit kan u vanaf deze week gaan kijken naar de documentaire “The Swedish theory of love”. Daarin wordt nagegaan of de Zweedse maatschappij echt wel zo utopisch is, zoals wij vaak denken. Er wordt teruggeblikt op een manifest dat de Zweedse regering in 1972 opstelde, met de bedoeling alle burgers zo onafhankelijk mogelijk te maken.

Kinderen moesten zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden van hun ouders en bejaarden ook van hun volwassen kinderen. Critici noemen dat overdreven individualisering.

Veel decennia na het manifest zijn de pijnlijke gevolgen merkbaar. Nergens in de wereld worden zoveel kinderen geboren in een eenoudergezin. En nergens in de wereld sterven zoveel mensen in absolute eenzaamheid, zonder dat iemand van de familie zich daar iets van aantrekt.

De makers van deze documentaire stellen zich veel vragen bij die fel gepropageerde onafhankelijkheid. Ze zoeken mensen op die zich bewust afzetten tegen die levensfilosofie en die nieuwe vorm van letterlijk “samen leven” opzoeken. De film bevat veel archiefbeelden en is af en toe wat langdradig tijdens de interviews met de kritische stemmen. Uiteindelijk draait alles over die fundamentele vraag: Hoe word ik gelukkig in Zweden? En daar is het antwoord uiteraard niet simpel op.

The mummy (VS)

regie Alex Kurtzman
met Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella, Jake Johnson, Sohm Kapila, Stephen Thompson

Tot slot is er deze week ook de comeback van “The mummy”. Het is niemand minder dan Tom Cruise die de man speelt die per ongeluk een bloeddorstig Egyptische mummie tot leven wekt.

Deze film werd pas op het allerlaatste moment aan de Belgische pers vertoond, te laat om hier te kunnen bespreken. Maar de trailer belooft alvast een heel enthousiast en sensationeel avontuur.

Het is trouwens het begin van een nieuwe reeks monsterfilms met Tom Cruise in de hoofdrol. Hij krijgt daarin het gezelschap van onder anderen Russell Crowe en Johnny Depp.

Meest gelezen