Filmfestival Venetië 2016: Oscarkandidaten & Belgische wereldpremières Auteur: Ward Verrijcken

wo 31/08/2016 - 08:24 Ward Verrijcken Vanavond gaat in Venetië het 73e Filmfestival van start. Opvallend veel Vlaamse aanwezigheid dit jaar op de Mostra: Fien Troch, Peter Brosens en Jessica Woodworth stellen hun nieuwe werk in wereldpremière voor, en ook Koen De Bouw loopt over de rode loper. Filmreporter Ward Verrijcken blikt vooruit.

Het was een wat kwakkelende filmzomer, en niet alleen omdat al die augustuszon de mensen uit de zalen hield. Hollywood pakte de voorbije maanden uit met een overdosis superheldenfilms en sequels waar niemand op zat te wachten (we kijken met veel side eye in de richting van "Independence day: resurgence"). Maar nu begint het festivalseizoen, met een groot aanbod lekkers in Toronto volgende week, en Venetië dat vanavond de rode loper uitrolt.

La Biennale di Venezia is het officieuze startschot van het Oscarseizoen. Ook al worden de gouden mannetjes pas eind februari 2017 uitgereikt, het is op de Mostra del Cinema dat de filmstudio’s hun “volwassen” aanbod aan de wereldpers voorstellen. De titels die klinkende namen van de echte film-“auteurs” op de affiche hebben staan, en die volgens de traditie dus meedingen naar de felbegeerde awards.

Openingsfilm

De 73e editie van het oudste filmfestival van de wereld pakt dit jaar uit met opvallend veel cinefiele rijkdom. Naar de openingsfilm vanavond wordt bijvoorbeeld reikhalzend uitgekeken: "La la land" van de onvolprezen Damien Chazelle, bekend van "Whiplash". Volgens de artistieke directeur van het festival “vindt "La la land" het musical-genre opnieuw uit”. Prachtige cast ook, met Emma Stone als een ambitieuze actrice in L.A. en Ryan Gosling als opkomend jazzmuzikant.

Kanshebbers

Belga

Andere grote kanshebbers op de Gouden Leeuwen die op het eind van het festival worden uitgereikt: het zwart-wit oorlogsdrama "Frantz" van François Ozon; "Jackie" met Natalie Portman (foto) als First Lady in de dagen vlak voor en na de aanslag op President Kennedy; de filosofische science fiction-prent "Arrival" van Denis Villeneuve met Amy Adams; "Nocturnal animals" van topontwerper en –cineast Tom Ford met Jake Gyllenhaal en alweer Amy Adams; en het historische melodrama "The light between oceans" met Michael Fassbender en Oscarwinnaressen Alicia Vikander en Rachel Weisz.

Buiten competitie wordt "Hacksaw ridge" vertoond, het verhaal van een beroemde dienstweigeraar tijdens WOII, waarmee Mel Gibson zijn comeback als regisseur wil forceren.

Docu's

Er zijn ook enkele documentaires die veel aandacht opeisen. "One more time with feeling" gaat over het artistieke proces van Nick Cave. En "Voyage of time" van de immer fascinerende Terrence Malick wil in 90 minuten “de geboorte en de dood van het universum” ontleden en wordt verteld door Brad Pitt en Cate Blanchett.

En de Belgen?

VRT

Op het Belgische front is het uitkijken naar twee wereldpremières in de nevensectie Orrizonti. Peter Van den Begin (foto) speelt "King of the Belgians", de fictieve vorst van ons land in een pseudodocumentaire regie van Peter Brosens en Jessica Woodworth.

Fien Troch stelt "Home" voor, een prachtige, confronterende film over tieners en hun falende ouders. Daarnaast zal Koen De Bouw de première bijwonen van de Belgisch-Italiaanse coproductie "Coffee". Er is ook Belgische participatie in de western "Brimstone", het Engelstalige debuut van de Nederlandse regisseur Martin Koolhoven, met Kit Harington (uit "Game of thrones") en Dakota Fanning in de hoofdrollen.

Het festival sluit op 10 september af in ware Hollywoodstijl, met de première van de westernremake "The magnificent seven", waarvoor supersterren Denzel Washington en Chris Pratt present geven op de rode loper.