Ward Verrijcken probeert "hoogtechnologische bioscoopervaring" uit Auteur: Ward Verrijcken

do 23/06/2016 - 12:21 Ward Verrijcken De toekomst is nu. Toch de komende vier dagen in onze hoofdstad. Daar vindt tot en met zondag in twee bioscopen het eerste Virtual Reality Festival plaats. Onze filmreporter Ward Verrijcken heeft de "hoogtechnologische bioscoopervaring" voor deredactie.be uitprobeerd.

In België, en met name in het Brussels Gewest, zijn duizenden mensen werkzaam in de VR-technologie. Die pioniersrol wordt nu gevierd op Experience, een vierdaags “film”festival.

Vanaf vandaag kan u zich in Cinema Galeries en in UGC de Brouckère, telkens tussen 14 en 20 uur, laten uitrusten met een flink uit de kluiten gewassen bril en een koptelefoon, en zo de wereld van de Virtual Reality binnenstappen. Elke “voorstelling” duurt een uur, binnen die tijdspanne kan u een tiental projecten beleven.

Wij konden enkele van de films al eens uitproberen, en kozen voor "Paradijs", de eerste VR-fictiefilm in België geproduceerd. Het is een project van Marijn Goossens en enkele van zijn collega-studenten aan het RITSC.

"Paradijs" gaat over een jongen die een sekte infiltreert om zijn vermiste broer te vinden. De kijker beleeft het verhaal vanuit het standpunt van dat hoofdpersonage, tot twee keer toe, zodat je steeds meer geheimen kan ontdekken in de verste uithoeken van het allesomvattende beeld.

De VR-ervaring van "Paradijs" is in de juiste omstandigheden wellicht indrukwekkend. En dan bedoelen we: het moet rustig én fris genoeg zijn in de zaal. Tijdens de persconferentie van Experience werd er door de aanwezige journalisten zo enthousiast gebabbeld dat het heel moeilijk concentreren was op de dialogen en soundtrack. Net zoals tijdens een traditionele filmvoorstelling is stilte in de zaal echt wel een vereiste.

Een fatsoenlijk werkende airconditioning is ook geen overbodige luxe. De VR-bril dampt heel snel aan, zéker als je zoals deze journalist ook nog een gewone bril daaronder draagt. En doorheen een mistgordijn voel je weinig reality aan Virtual Reality. Naar verluidt worden komen er binnenkort, godzijdank, nieuwe VR-brillen op de markt met adequate verluchting.

Is VR de toekomst van de cinema?

Grote vraag is nu: gaat Virtual Reality zo een vlucht nemen dat het de traditionele filmbeleving gaat vervangen? Is VR inderdaad de toekomst van de cinema?

“Veel mensen hebben die bezorgdheid. Gaat VR zo goed worden dat het de film gaat laten verdwijnen? Maar volgens mij is de vraag eerder: gaat VR goed genoeg zijn om samen met film, tv en radio te bestaan? Ik zou het aangenaam vinden dat alles interdisciplinair wordt." zegt "Paradijs"-regisseur Marijn Goossens.

"Dat ik eerst naar "Captain America" in de bioscoop kan gaan kijken en daarbij ook een VR-beleving krijg aangeboden—net zoals ik ook een strip van ‘Captain America’ kan lezen na het zien van de film. Zo kunnen die verhalen rijker en groter worden, en krijg je als consument een volledig platform aangeboden van verschillende media."