"Vreesde dat Scientology-beweging mij zou ruïneren met rechtszaken"

Een obsessie is naar eigen zeggen overdreven, maar documentairemaker Louis Theroux is wel al jaren gefascineerd en geboeid door de Scientology-beweging. Zijn fascinatie leidde tot "My Scientology movie", zijn nieuwste film die hij vandaag voorstelt op Docville in Leuven. "Ik vreesde dat ze mij zouden ruïneren met rechtszaken", zegt hij in "Terzake".

Transgenderkinderen, pornosterren, gevangenissen, de jacht in Zuid-Afrika. Noem een onderwerp en de kans dat Louis Theroux er - op zijn geheel eigen stijl - nog geen documentaire over heeft gemaakt, is klein. Met de Scientology-beweging - de geestelijke beweging waar Tom Cruise de bekendste aanhanger van is - zat de documentairemaker ook al lang in zijn hoofd, maar makkelijk was het allesbehalve.

"Ik heb verschillende keren gevraagd of ik binnen mocht, maar telkens werd ik afgewezen. We hadden duidelijk een andere manier nodig", zegt hij in "Terzake". De man is in ons land voor de Belgische première van "My Scientology movie" op Docville in Leuven.

Omdat de Scientology-beweging zelf allesbehalve wilde meewerken, zult u in zijn film niet de traditionele interviews zien. In plaats daarvan liet de maker heel wat zaken naspelen door acteurs. En daar was de beweging zelf niet zo gelukkig mee. Meer dan eens werd hij voor de voeten gelopen. "Ze lieten me op geen enkele manier binnen, maar ze achtervolgden me wel. Zo stuurden ze privédetectives op ons af of cameramannen die mij filmden terwijl ik een documentaire over hen aan het maken was."

Meer dan eens kwam het ook tot een confrontatie met iemand van de beweging. "Ik heb de afgelopen jaren wel eens angst gehad voor dingen die ik als een fysiek gevaar beschouw. Hier ging het meer om een soort paranoia: wie volgt er jou? Bovendien maakten ze ook gebruik van juridische middelen. Ik vreesde dat ze mij zouden ruïneren met rechtszaken. Tot nog toe is dat niet het geval. We hebben goede advocaten."

"Uiteindelijk heb ik ingezien dat er niet echt eenvoudige antwoorden zijn", besluit Theroux. "Zelfs in mijn normale documentaires is het nooit mijn doel om antwoorden te geven. Ik wil vragen scherper stellen. De vraag die ik hier stelde was: wanneer wordt religie fanatisme? Overal ter wereld - en nu ook in België - zien we wat het gevolg van fanatisme is. Godsdienst is eigenlijk irrationeel, maar wanneer wordt het gevaarlijk?"

Documentaire over de islmam?

De documentairemaker gaf tijdens het interview ook nog aan graag iets te maken over de islam. "Ik probeer dat al een tijdje, maar het is geen gemakkelijk onderwerp. Het ligt momenteel zeer gevoelig en er is veel angst aan beide kanten. En toch voelt dat nu als dé grote uitdaging."

Meest gelezen