Een aanbod om niet af te slaan: archief Mario Puzo onder de hamer

In Boston gaat het volledige privé-archief van Mario Puzo binnenkort onder de hamer. De Amerikaanse auteur is vooral bekend van zijn roman "The godfather" en zijn scripts voor de gelijknamige films.

Vijfenveertig dozen. Dat is de omvang van het privé-archief van Puzo. Hij schreef het bijeen in een periode van enkele tientallen jaren tot zijn dood in 1999. Zijn kinderen bieden het nu te koop aan op een veiling in Boston in de hoop dat het een bestemming krijgt die past bij het belang van de inhoud.

De erfenis van Puzo (kleine foto) is niet te onderschatten. Hij is de man die in 1969 de misdaadroman "The godfather" schreef over een Siciliaanse maffiafamilie in New York. Later werkte hij eveneens mee aan de scripts voor de films die uit deze roman voortvloeiden: "The godfather" (1972), "The godfather: part II" (1974) en "The godfather: part III" (1990), drie films van regisseur Francis Ford Coppola.

"An offer he can't refuse"

Het archief bulkt dan ook van de documenten met betrekking tot deze roman en deze films. Ze laten een licht schijnen op het creatieve proces dat zich ontwikkelde tussen Puzo en Coppola terwijl ze aan de filmscripts werkten.

Onder meer de oorsprong van "I'll make him an offer he can't refuse" komt daarbij aan bod, de beroemde uitspraak van Marlon Brando in de huid van Don Vito Corleone. Het American Film Institute riep de uitspraak uit tot het op één na beroemdste filmcitaat aller tijden, na "Frankly, me dear, I don't give a damn" uit "Gone with the wind".

"Het spijt me dat ik je tijd heb verspild"

Opvallend is ook een brief die Puzo in maart 1970 naar Brando stuurde en waaruit moet blijken dat de acteur bijna niet in de eerste "Godfather"-film had meegespeeld. "Het spijt me dat ik je tijd heb verspild", schrijft Puzo. "Ik denk nog steeds dat het een goed idee was. Dankjewel voor de moeite die je hebt genomen om me te bellen en met me te spreken."

De veiling vindt plaats op 18 februari in RR Auction in Boston. De geschatte opbrengst bedraagt 400.000 dollar (ruim 350.000 euro).

Meest gelezen