"Als koppel heeft het voor ons nooit mogen zijn" Auteur: Kirsten Sokol

di 02/02/2016 - 22:24 Kirsten Sokol Jo De Meyere en Chris Lomme speelden in het toneelstuk "Achter de wolken" twee jeugdliefdes die elkaar na 50 jaar terugvinden. Vanaf volgende week zijn ze ook te zien op het witte doek in de filmversie. In "Van Gils & Gasten" kwamen ze vertellen over hun samenwerking en hechte band.

In "Achter de wolken" vinden oude geliefden Emma en Gerard elkaar weer terug, nadat Emma's man, tevens Gerards beste vriend, overlijdt. "Je ziet vaak dat kinderen hun ouders gaan betuttelen eens ze een nieuwe relatie hebben. Maar ze moeten zich niet moeien. Laat ze leven", aldus Lomme, die Emma vertolkt.

Voor beide acteurs was een verfilming van het succesvolle toneelstuk van Michaël De Cock zeker niet evident. "Na alle uitverkochte zalen en staande ovaties dachten we dat mensen ons beu gezien waren. We zijn pas langzaam maar zeker akkoord gegaan met de filmplannen", vertelt Lomme.

VRT

De film gaat de puberale verliefdheid en de bijhorende fysieke liefde niet uit de weg. "Een leuke scène om te spelen", knipoogt De Meyere, die Gerard vertolkt. "Er is veel aan de verbeelding overgelaten. Gerard excuseert zich ook op 1.000 manieren voor zijn fysieke mankementen. Dat maakt het grappig." "De Duitse versie gaat nog véél verder. Daar zie je het koppel écht bezig", zegt Lomme over de bewuste vrijscène.

"Gebaseerd op ons leven"

Scenarist en theatermaker Michaël De Cock creëerde de twee hoofdpersonages met Demeyere en Lomme in zijn achterhoofd. De dialogen en situaties zijn soms gebaseerd op hun leven. "Na het overlijden van mijn man (Nand Buyl, nvdr), had ik het altijd ijkoud thuis. Ook mijn personage heeft daar last van", vertelt Lomme. "Sommige dingen waren voor mij steenhard om te spelen. Zoals de scène waarbij ik zit te huilen in bad. Op een bepaald moment was ik emotioneel op. Wat ik speelde, was te echt."

Omdat Lomme en De Meyere al geruime tijd vol overtuiging een liefdeskoppel spelen, nemen heel wat mensen aan dat ze dat ook in het echte leven zijn. "Het lag eigenlijk voor de hand, nadat we allebei onze partner zijn verloren. Maar het is niet gebeurd. Al zijn we voor de boekskes wel samen. Het heeft echter niet mogen zijn", lacht De Meyere. "Ik wil wel verliefd worden, maar dat gebeurt gewoon niet zo snel", aldus Lomme.

"Vooroordeel wegwerken"

Volgens scenarist en theatermaker Michaël De Cock gaat "Achter de wolken" vooral over "een sprankelende verliefdheid in al zijn facetten". Voor regisseur Cecilia Verheyden is de film haar debuut op het witte doek.

VRT

"Nadat ik het toneelstuk had gezien, was ik meteen verkocht. Het is een mooi verhaal om mee aan de slag te gaan en aan een nog groter publiek te tonen", vertelt ze in "De afspraak"."Over liefde op leeftijd wordt weinig gesproken. Ik had zelf nooit gedacht dat ik over dit onderwerp een film zou maken, laat staan mijn eerste. Maar eigenlijk is er weinig verschil met wanneer ik verliefd ben. Ik had daar vooroordelen over. Die wil ik ook wegwerken bij het grote publiek."

De film is geen exacte kopie van het toneelstuk, dat 50.000 Vlamingen gezien hebben. "Het personage van Chris heeft een dochter en een kleindochter gekregen, Jo een broer", aldus De Cock. "De kern van hun personages was er al. De setting heeft Cecilia mee bepaald. De band met haar eigen oma is ook een inspiratiebron geweest voor het filmscenario. Uiteindelijk is het principe van een adaptatie niets nieuws. "The broken circle breakdown" en "Ben X" waren ook eerst toneelstukken voor ze potten hebben gebroken in de cinema."