Italiaanse cineaste wil paus Pius XII rehabiliteren

In het Vaticaan is een film voorgesteld over het leven van Pius XII, de paus die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het hoofd stond van de katholieke kerk. "Shades of truth" moet aantonen dat hij wel degelijk pogingen ondernam om Joden te behoeden voor de Shoah. "Pure fictie", vinden Joodse organisaties.
1957 AP

De rol van de paus is omstreden omdat hij volgens velen te passief stond tegenover de Jodenvervolging. Hij durfde het om diplomatieke redenen niet aan de Shoah te veroordelen.

"Shades of truth" is een langspeelfilm van de Italiaanse cineaste Liana Marabini, die al eerder films over de kerk heeft gemaakt. "Paus Pius XII is een van de meest misbegrepen personen van de twintigste eeuw", vindt ze.

De hoofdrol is voor de Italiaans-Amerikaanse acteur David Milano, die van Joodse origine is. Hij speelt een hedendaagse journalist die naar Rome en Jeruzalem trekt om er zich een idee te vormen over Pius XII. Christopher Lambert en Marie-Christine Barrault maken ook (even) hun opwachting in de film.

"Een fictie die de geschiedenis herschrijft"

De Italiaans-Joodse organisaties die de film mochten bekijken, waren niet onder de indruk. Volgens hen proberen de makers vooral te bewijzen dat Pius XII niet de "paus van Hitler" was, zoals sommigen hem in het verleden genoemd hebben, maar de "Schindler van het Vaticaan". Daarmee verwijzen ze naar de Duitse zakenman Oskar Schindler, die meer dan 1.000 Joden zou hebben gered tijdens de Holocaust.

In de online-editie van Pagine Ebraiche luidt het als volgt: "Pius XII, een fictie die de geschiedenis herschrijft".

In 2010 zei paus Benedictus XVI nog dat Pius XII "een van de grote rechtvaardigen was, die meer dan wie ook Joden gered heeft". "Hij heeft alles gedaan wat hij kon om mensen te redden", meende de ondertussen gepensioneerde paus. De huidige paus Franciscus heeft Pius XII in het verleden ook al de "beschermer van de Joden" genoemd. Hij zal de film in september te zien krijgen, zo melden zijn diensten.

Meest gelezen