Wie gaat dit jaar met een Oscar aan de haal?

Voorspellen wie een Oscar wint, is steevast een kwestie van gissen en missen. Toch menen de meeste (Amerikaanse) filmcritici nu al te weten wie morgen een beeldje mee naar huis neemt. Een overzicht van de te duchten kandidaten in de belangrijkste categorieën.

Met elk 9 nominaties horen “Birdman” van Alejandro Iñárritu en “The Grand Budapest Hotel” van Wes Anderson dit jaar de grote favorieten van de Oscars te zijn. “The imitation game” van Morten Tyldum volgt op de voet met 8 nominaties. “Boyhood” van Richard Linklater en “American sniper” van Clint Eastwood zijn goed voor elk 6 nominaties.

In de VS haasten critici zich dezer dagen met voorspellingen over welke films en welke acteurs uiteindelijk aan het langste eind zullen trekken. In sommige categorieën staan de neuzen eensgezind in één richting, in andere lopen de meningen dan weer in een tweespalt uiteen.

Beste actrice in een hoofdrol

In de categorie “beste actrice in een hoofdrol” twijfelt niemand aan winst voor Julianne Moore (foto onder). Al vier keer eerder viel haar een nominatie te beurt, maar nooit kon ze die verzilveren. Zowat iedereen verwacht dat het haar deze keer wel zal lukken met haar nominatie voor haar hoofdrol in “Still Alice”.

In de aanloop naar de Oscars schoot ze al de hoofdvogel af bij de BAFTA’s, de Golden Globes en de Screen Actors Guild Awards. Velen vinden het dan ook terecht dat ze ook de Oscar zou winnen. Jammer voor Reese Witherspoon en “onze” Marion Cotillard: zij zullen de Oscar in deze categorie wellicht geen tweede keer binnenhalen.

Beste acteur in een hoofdrol

Bij de mannen lijkt winst voor deze of gene genomineerde lang geen uitgemaakte zaak. De meeste critici zijn het wel eens dat Benedict Cumberbatch geen beloning voor zijn glansrol in “The imitation game” zal opstrijken. Zijn volgens velen wél de grote kanshebbers voor de Oscar voor “beste acteur in een hoofdrol”: Michael Keaton (“Birdman”) en Eddie Redmayne (“The theory of everything”, foto onder).

Die laatste kaapte zowel bij de BAFTA’s als bij de Screen Actors Guild Awards de hoofdprijs weg. Bij de Golden Globes werden de prijzen netjes verdeeld: Redmayne won de prijs voor beste acteur in een drama, Keaton die voor beste acteur in een komedie. Vraag blijft wie van beiden de Oscarjury het meeste kan bekoren. Keaton als “comeback kid” na enkele mindere jaren? Of Redmayne in de huid van Stephen Hawking? Of gaat de prijs alsnog naar derde hond Bradley Cooper voor zijn rol in “American sniper”?

Beste actrice en acteur in een bijrol

In de categorieën “beste actrice in een bijrol” en “beste acteur in een bijrol” lijkt de strijd bij voorbaat al gestreden. Niemand lijkt eraan te twijfelen dat Patricia Arquette (foto onder) haar bijrol in “Boyhood” beloond zal zien. Ook de winst voor J.K. Simmons voor zijn bijrol in “Whiplash” lijkt een uitgemaakte zaak. In de aanloop naar de Oscars legden de beide acteurs alvast een feilloos parcours af: zowel bij de BAFTA’s, de Golden Globes als de Screen Actors Guild Awards wonnen ze telkens de prijs in deze categorie. Als ze ook de Oscar winnen, wordt het voor beiden het eerste beeldje.

Beste niet-Engelstalige film

Vorig jaar hoopte België nog vergeefs op een overwinning voor “The broken circle breakdown” van Felix Van Groeningen in de categorie “beste niet-Engelstalige” film. Dit jaar is een Belgisch feestje sowieso uitgesloten: onze Oscarhoop “Deux jours, une nuit” van de broers Dardenne wist geen nominatie in deze categorie te bemachtigen. Estland, Mauritanië, Argentinië, Polen en Rusland zagen hun inzending wel met een nominatie bekroond. Volgens de meeste filmcritici maken vooral die laatste twee landen kans op winst.

Voor Polen gaat het om “Ida” (foto onder) van Pawel Pawlikowski. De film boekte een ware zegetocht bij de European Film Awards en won de prijs voor “beste niet-Engelstalige film” bij de BAFTA’s. Voor Rusland is “Leviathan” (kleine foto) van Andrej Zvyagintsev in de running. Deze film haalde het dan weer bij de Golden Globes. De beide kandidaten bevatten de ideale ingrediënten om de Oscarjury te overtuigen: in “Ida” graaft het hoofdpersonage in haar verleden en ontdekt ze dat ze van joodse afkomst is, terwijl “Leviathan” stevige kritiek op de Russische maatschappij onder president Vladimir Poetin levert. Ook hier gaat met de Argentijnse film “Wild tales” mogelijk een derde speler met de winst aan de haal, hoewel die kans veeleer klein lijkt.

Beste regisseur

Ook in de categorie “beste regisseur” tekenen zich de jongste weken twee duidelijke favorieten af. Enerzijds is dat Richard Linklater (foto onder) voor zijn epos “Boyhood” dat hij gespreid over ruim een decennium bijeen filmde en waarin de acteurs doorheen de film ouder worden. De film is internationaal op lovende kritieken onthaald en won een indrukwekkende reeks prijzen, waaronder die voor “beste regie” bij de BAFTA’s en de Golden Globes. Anderzijds gokken veel filmcritici op Alejandro Iñárritu voor zijn film “Birdman”. Hij won de prijs voor “beste regie” bij de Directors Guild Awards en kaapte ook bij de Screen Actors Guild Awards de hoofdprijs weg.

Beste film

Dé prijs waar iedereen morgenavond naar uitkijkt, is natuurlijk de Oscar voor “beste film”. Dit jaar zijn acht films in deze categorie genomineerd, hoewel het ook hier om “Boyhood” en “Birdman” (foto onder) lijkt te gaan draaien. Met de hoofdprijs bij de Golden Globes (in de categorie drama) en de BAFTA’s leek “Boyhood” lange tijd zeker van winst bij de Oscars. De jongste weken lijken de kansen evenwel te keren in het voordeel van “Birdman”.

Meest gelezen