World Press Photo voor foto Russisch homostel

Een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint-Petersburg is uitgeroepen tot de beste persfoto van het afgelopen jaar. De Deense fotograaf Mads Nissen is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2014, maakte de jury bekend in Amsterdam. De Belgische fotograaf Tomas Van Houtryve staat eveneens op het palmares van de World Press Photo Awards.

De winnaar van de hoofdprijs van de World Press Photo Awards toont Jon en Alex, twee Russische geliefden, die innig bij elkaar zijn in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast.

De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland van de Deense fotograaf Mads Nissen. Het leven voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker, zegt de jury van de World Press Photo.

"Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen. Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda. Wij moeten reageren met iets subtielers en intensers en wat meer doordacht is", verklaart jurylid Pamela Chen.

Fotograaf Mads Nissen werkt voor het Deense dagblad Politiken. In totaal vielen 42 fotografen in de prijzen in acht categorieën. Ze komen uit zeventien landen. Er zitten geen Nederlanders onder de winnaars.

Voor de 58e editie van de meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld zonden 5.692 professionele fotografen bijna 100.000 foto's in. De winnende foto's zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond langs honderd steden.

Belg Tomas Van Houtryve in de prijzen

De Belgische fotograaf Tomas Van Houtryve heeft ook een prijs in de wacht gesleept. Hij eindigde op de derde plaats in het onderdeel stories in de categorie "contemporary issues".

Van Houtryve kreeg de onderscheiding voor een reeks foto's die hij in de Verenigde Staten maakte. De fotograaf kocht een drone en fotografeerde in de VS situaties die vergelijkbaar zijn met bijeenkomsten die in Pakistan en andere landen vaak het doelwit zijn van drone-aanvallen: trouwfeesten, begrafenissen en groepen mensen die bidden of oefeningen doen.

Hij fotografeerde onder meer gevangenissen, olievelden en de grens met Mexico.

Meest gelezen