"Drs. P was de allereerste rapper in het Nederlands"

Zanger Jan De Smet (De Nieuwe Snaar) was een groot bewonderaar en goede vriend van Heinz Hermann Polzer (Drs. P). Het Nederlandse taalgebied verliest volgens hem een taalvirtuoos bij diens heengaan. "Hij blijft voortleven in zijn werk en wij - zijn volgelingen - zullen aan monumentenzorg doen."

Zeker een keer per jaar probeerde De Smet zijn vriend Doctorandus P in Amsterdam een bezoek te brengen. Een verrassing is zijn sterven voor hem niet. "Heinz was al een tijd ziek en je voelde aan de teneur van de laatste berichten dat het heel erg aan het afglijden was."

"Als je 95 mag worden en zeker tot voor kort heel lucide blijft, dan denk ik dat je een mooi leven hebt gehad. Zeker als je ziet wat voor een productie er is achtergebleven", zegt Jan De Smet aan VRT Nieuws.

Vitamine P-Comité

Om Drs. P te begeleiden tijdens zijn laatste maanden, had zijn uitgever Vic van de Reijt het plan opgevat om een "Vitamine P-Comité" op te richten. Een groep naasten en vrienden die de Nederlandse schrijver en zanger elke dag een bezoek brachten en daar citeerden uit zijn eigen werk om hem bij te les te houden. Ook Jan De Smet was lid van dat comité.

"De laatste keer dat ik Heinz zag, was in maart. Ik heb toen op een zondagmiddag in het opvanghuis de liedjes van Doctorandus P voor hem gespeeld. Dat werkte ongelooflijk, de poort naar zijn geheugen stond wagenwijd open. Een paar keer heeft hij zelfs de zang overgenomen, zeker bij het lied "Sneker Café". Dat vind ik ook een van zijn beste liedjes."

Liefhebber van het Vlaamse Nederlands

Een taalvirtuoos, dat is het epitheton dat Doctorandus P steevast krijgt opgeplakt. Ook De Smet prijst diens taaltalent. "De mensen die hem veelvuldig bezocht hebben, kregen altijd een taalbad. Hij sprak in geweldige volzinnen die grammaticaal honderd procent klopten. Er was werkelijk geen speld tussen te krijgen."

Volgens Jan De Smet had Drs. P trouwens heel graag het bezoek van zijn Vlaamse vrienden. "Heinz was een behoeder van het barokke Nederlands, dat tot zijn eigen afgrijzen aan het verdwijnen is in Nederland. Volgens hem spreken wij in Vlaanderen een ander soort Nederlands dat veel minder brutaal en door het Engels geïnfiltreerd is dan bij onze noorderburen."

Doctorandus P had al afscheid genomen van Doctorandus P

Het werk van Drs. P is erg uitgebreid en bijzonder verscheiden. Het is voor De Smet dan ook bijzonder moeilijk om er één lievelingswerk uit te halen. "Al wat hij achtergelaten heeft, is van onschatbare waarde. Wat ik wel kan vermelden, is het verzamelwerk dat twee jaar geleden is verschenen. Ideaal voor wie de man wil doorgronden. Het is bovendien uitgebracht door het hipste platenlabel van Nederland, dat onder meer het werk van "De jeugd van tegenwoordig" brengt. Dat bewijst dat Drs. P generatieoverschrijdend is. Hij wordt een beetje beschouwd als de allereerste rapper in het Nederlands."

De laatste jaren is Drs. P wel niet meer productief geweest. De Nederlander had zelfs al afscheid genomen van zijn leven als schrijver. "Toen ik twee jaar geleden hem een bezoek bracht, bracht hij een omslachtig discours waarom hij het Nederlands zo fantasierijk en prachtig vond", weet Jan De Smet. "Toen zei hij ook dat hij de figuur van Drs. P achter zich had gelaten. Dat was voor hem een derde geworden. Hij vond dat nodig omdat hij niet meer op dezelfde manier poëzie kon schrijven."

En nu? "Het enige wat ik kan en wil doen, is zijn liedjes blijven verspreiden en zingen", zegt Jan De Smet. "Hij blijft voortleven in zijn werk en we zullen daarvoor ook blijven zorgen. Wij als zijn volgelingen zullen aan monumentenzorg doen."

Bekijk hieronder een amateurvideo waarin Jan De Smet op de Gentse Feesten van enkele jaren terug het lied "Sneker Café" te berde brengt.

Meest gelezen