Ook dit was 2016: 10 goednieuwsverhalen uit het Midden-Oosten

Tussen de gruwel in Aleppo, de slag om Mosul en de aanslagen in Europa schitterden deze tien persoonlijke verhalen uit het Midden-Oosten.

Onder de kerktoren

John Tarachee is priester in Bartella, een christelijk stadje in Irak. Amper een week na de herovering op IS keerde de priester terug naar zijn verwoeste kerk om er met de heropbouw te beginnen. Dat er in de straten van de stad nog steeds geschoten werd? Dat deerde hem niet. 

Een vrouw in 't blauw

Zainab Ali woont in het Syrische Manbij. "Onder IS werden vrouwen sterk onderdrukt", vertelt ze. En dus sloot ze zich zodra de jihadi's verdreven waren aan bij de lokale politie, als eerste van wat intussen een vijftigtal vrouwen is. Zainab vecht nu voor vrouwenrechten in haar gemeenschap. "Eindelijk zijn we vrij."

Halal en kosher

Nof Atamna-Ismaeel won twee jaar geleden als allereerste Palestijnse de Israëlische tv-wedstrijd Masterchef. Nu geeft ze kookworkshops voor joodse én Palestijnse Israëliërs. Haar ultieme droom? Een kokschool die Arabische en Joodse kinderen dichter bij elkaar brengt. Ben en Jesse van Vranckx & de Nomaden ontmoetten haar voor hun reportage Spijs en Vree. Herbekijk de reportage hier.

Een nieuw begin

Basma Al-Dakhi helpt jezidi-vrouwen die zijn kunnen ontsnappen uit de handen van IS. Toen de terreurgroep in de zomer van 2014 oprukte, moordde het hele jezidi-dorpen uit. Honderden vrouwen werden verkocht als seksslaaf. Wie ontsnapte, wordt door Basma bijgestaan in het verwerkingsproces. Ondertussen verzamelt Basma ook getuigenissen als bewijslast tegen IS-strijders. Want ooit, hoopt Basma, zullen zij zich voor hun wandaden moeten verantwoorden voor een tribunaal. Herbekijk de aflevering uit Kleine Helden hier.

De krant voor en door vluchtelingen

Ramy al-Alesheq is hoofdredacteur van een Duitse Arabischtalige krant voor en door vluchtelingen. De Syrisch-Palestijnse journalist woonde in een vluchtelingenkamp in Damascus en kwam in 2014 aan in Duitsland. Met zijn krant Abwab hoopt Ramy andere vluchtelingen te helpen om zich aan te passen aan het leven in Duitsland. Ze brengen Duits en internationaal nieuws, activiteiten in Duitsland en wijden twee pagina's aan feminisme en de islam.

De eenzame dokter op de berg

Op haar eentje verzorgt de moedige dokteres Chansa Shamdin Ali de gewonden die toestromen vanuit de frontlijn met I.S. Onze ploeg ontmoette haar hoog bovenop de Sinjar-berg, waar ze met schaarse middelen werkt. Tienduizenden jezidi's vluchtten de berg op toen I.S. hun dorpen innam en er duizenden mannen en vrouwen vermoordden. Onverstoord werkt Chansa door, aan drie kanten omsingeld door I.S. Herbekijk de aflevering uit Kleine Helden hier.

Geef die man een juweel!

Het is een van de mooiste sociale media momenten uit 2016. Toen iemand op sociale media de draak stak met een Saudische schoonmaker die zich voor de vitrine van een juwelenhandelaar vergaapte, kwam er een Twitter-klopjacht op gang. Het Twitterversum vond de arme man en privédonors legden bij voor de gouden ketting waar hij op de foto naar keek. Geïnspireerd door het mooie gebaar stroomden er uit heel Saudi-Arabië geschenken en geldsommen voor de man binnen.

Eten voor 7 miljoen

Toen ontelbare Jemenieten door de plotse oorlog in hun land zonder basisvoorzieningen vielen, sprongen twee vrienden in actie. Fatik Abdullah al-Rodaini werkt als journalist in de hoofdstad van Jemen, Sana’a. Samen met de Londense hulpverlener Riaz Karim richtte hij de Mona Relief Organisation op. Ze brengen humanitaire hulp naar de armste en meest kwetsbare mensen in Jemen en zorgden sinds de oprichting voor voedsel voor meer dan 7 miljoen mensen.

Tanks met een fruitsmaakje

De Iraanse Neda Taiyebi tovert Afghaanse tanks om in prachtige kunstwerken. De artieste beschildert achtergelaten Sovjet-tanks met traditionele Perzische patronen en fruitmotieven. Ze hoopt er vragen én vreugde mee los te wekken bij de inwoners van het door conflict verscheurde land. Het Afghaanse leger gaf Neda toestemming om de tanks te beschilderen en ze zorgden zelfs voor een gewapende escorte.

De beschermvrouwe van Nimrud

Vijfentwintig jaar geleden werd Layla Mahmood Salih als tiener betoverd door de Iraakse ruïnes van Nimrud. Sindsdien verdiept ze zich in het erfgoed en de kunst van haar land. Eens afgestudeerd ontfermde ze zich als archeologe over de conservatie van de historische site en maakte Nimrud klaar voor het binnenlands toerisme. Tot IS oprukte, de site buitmaakte en de historische gebouwen er vernielde. Toen het Iraaks leger het gebied in november weer heroverde, was ze een van de eerste en enigen die terug naar de site trok. Veel is er vernield, maar niet verloren. Ze stelt nu alles in het werk om de ruïnes weer herop te bouwen.

Meest gelezen