Trump? Natuurlijk niet! Hillary? Nee, bedankt!

In de rubriek "Vlamingen in de VS" laten we Vlamingen aan het woord die in één van de staten van Amerika wonen. Zij beschrijven hoe ze de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 8 november ervaren. Vandaag: New York.

Voor de eerste keer sinds ik een goeie 10 jaar geleden Amerikaans staatsburger werd, weet ik echt niet op wie ik ga stemmen. Gary Johnson? Ik ben alvast meer Libertarian dan Republican of Democrat, dus dat zou wellicht de beste keuze zijn. Maar hoe dan ook is het binnen het huidige systeem een verloren stem. Hij maakt geen kans. En zijn kennis van de wereld laat alvast heel erg te wensen over. Jill Stein? Ook een verloren stem uiteraard.

Helemaal niet kiezen dan maar? Uiteraard is dat geen optie. Kiezen is een recht en niet verplicht zoals in België. Mijn hoofdreden om Amerikaan te worden, was dat ik dan kon stemmen.

Onafhankelijken bepalen verkiezingen

Bij vrienden en kennissen vind ik mensen die helemaal pro Donald Trump zijn. En er zijn er anderen die volledig Hillary steunen. Maar in het algemeen is er weinig enthousiasme voor de ene noch de andere. Voor mij is dat net hetzelfde. Zelfs mijn uitgesproken Republikeinse schoonvader weet niet echt wat hij moet doen.

Wellicht zal hij, zoals de meeste anderen, wel kiezen volgens zijn partijvoorkeur. Het zijn de onafhankelijken, zij die noch als Republikein noch als Democraat geregistreerd staan, die de stemming zullen bepalen, vooral dan in de "swing states". New York zal sowieso voor Hillary kiezen.

Wat voor mij anders is bij deze verkiezing, is dat ik er niet echt over wil praten. Ik hou wel van een gezond debat, zeker met een lekkere fles wijn erbij. Maar deze keer vermijd ik het toch liever. Elke keer erover begonnen wordt, vervalt iedereen snel in het heen en weer slingeren van lege, loze slogans.

Soms wil ik mijn hoofd in het zand steken

Ik ben alvast geen "one issue voter". Natuurlijk is immigratie een knelpunt. Maar ik kom er telkens op terug dat ik zelf een immigrant ben. Wat ik overigens merk, is dat ik dat heel regelmatig als een filter gebruik. Voor het werk ben ik vaak in Europa, en daar is dat probleem toch heel wat knellender. Terrorisme, in al haar lelijke vormen, en onverdraagzaamheid zijn er ook belangrijke aspecten. De voortdurende ongelijkheid, de moordende obsessie met wapens en het nog altijd ontbreken van een echt universeel verzekeringssysteem evenzeer.

Het is duidelijk dat zowel de traditionele als de sociale media een vette kluif hebben aan deze verkiezingen, zowel in het buitenland als in de VS zelf. De dagelijkse onthullingen zijn verbijsterend en soms wil ik echt wel mijn hoofd in het zand steken.

Hoe dan ook: ik zal stemmen. Dat moge zeker zijn…

Meest gelezen