Romney vergelijkt Obama met Marie-Antoinette

vr 30/12/2011 - 08:00 In de Verenigde Staten stijgt de spanning bij de Republikeinen in de aanloop naar de voorverkiezingen. Mitt Romney, een van de koplopers, heeft president Barack Obama vergeleken met Marie-Antoinette. Intussen komt Michele Bachmann in de problemen: haar campagneleider is overgelopen.

Romney is in de peilingen al maanden de meest standvastige van de kandidaten: hij blijft een van de koplopers en grote uitschuivers blijven uit.

Belga

Romney maakte zijn opmerkelijke vergelijking in een interview met de Amerikaanse website The Huffington Post. Hij haalt een uitspraak aan van Obama over de crisis. De president zei in de zomer van 2010 dat de gevolgen veel erger hadden kunnen zijn. "Could have been worse", sneert Romney, "dat is als Marie-Antoinette als ze hoort dat er veel armoede is bij de bevolking: "laat hen cake eten", zei zij. Obama is het contact met de bevolking verloren net zoals Marie-Antoinette." Marie-Antoinette was de koningin van Frankrijk, ze was de echtgenote van Lodewijk XVI. Ze werd tijdens de Franse Revolutie in 1793 omgebracht.

"Het is niet opportuun om te zeggen dat het slechter gekund had, het is tijd om te erkennen dat het beter had moeten zijn geweest", gaat Romney voort. Uit het kamp van Obama kwam al reactie. "De vergelijking met Marie-Antoinette is lachwekkend voor een miljonair die bij een weddenschap 10.000 dollar inzet alsof het niets is", klinkt het bij een medewerker.

Spannende strijd in Iowa

Op 3 januari begint een reeks voorverkiezingen waarbij de Republikeinen moeten uitmaken wie het voor hun partij mag opnemen tegen Obama in de presidentsverkiezingen op 6 november 2012. De eerste voorverkiezing is in Iowa en alle kandidaten hebben daar de voorbije weken hevig campagne gevoerd.

Belga

In de recentste peilingen is Romney opnieuw de koploper in Iowa. Tweede is op dit moment 76-jarige Ron Paul, die vorige week nog in opspraak kwam door racistische en homofobe lezersbrieven die hij in de jaren 90 geschreven zou hebben. Op de derde plaats staat nu Rick Santorum. Dat is opvallend, want Santorum heeft in de hele campagne nog niet echt in de schijnwerpers gelopen. Santorum is wel bekend van de blunder waarbij hij Afrika als "een land op de afgrond" beschreef. Pas op de vierde plaats in Iowa staat nu Newt Gingrich. Maar op het nationale niveau is Gingrich wel nog steeds een van de favorieten.

Het belooft dus spannend te worden. Wie niet meer echt lijkt mee te doen, zijn de Texaanse gouverneur Rick Perry en het Tea Party-boegbeeld Michele Bachmann. Perry bracht zichzelf bij mogelijke geldschieters in diskrediet door talloze blunders. Bachmann kampt ook met heel wat problemen. Gisteren is haar campagneleider in Iowa dan nog overgelopen naar Ron Paul. De man duwde het mes daarna nog wat dieper in de wonde door te zeggen dat "Bachmann geen kans maakt om te winnen".


eerder verschenen: