Groot-Brittannië verhoogt niveau van terreurdreiging

In Groot-Brittannië is het dreigingsniveau voor terroristische aanslagen verhoogd van "substantieel" naar "ernstig". Dat is het op één na hoogste niveau op een schaal van 5. "Dit betekent dat een terroristische aanval hoogstwaarschijnlijk is, maar dat er geen concrete informatie is dat een aanslag aanstaande is", verduidelijkt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. Tegelijk hebben zowel Groot-Brittannië als Nederland maatregelen aangekondigd om terugkerende jihadstrijders aan te pakken.
AP2014

"De verhoging van het dreigingsniveau hangt samen met de ontwikkelingen in Syrië en Irak, waar terroristen aanslagen tegen het Westen plannen", zegt minister May. Daarbij vreest ze dat jihadstrijders die uit Groot-Brittannië vertrokken zijn, nu kunnen terugkeren om aanslagen te plegen.

De beslissing om het dreigingsniveau te verhogen komt er ruim een week nadat terreurgroepering Islamitische Staat een video-opname online zette waarin te zien was hoe een man met een Brits accent de Amerikaanse journalist James Foley onthoofdde. Mogelijk is de dader een 23-jarige rapper uit Londen.

Maatregelen

Na het opduiken van het gruwelijke filmpje kondigde May nieuwe wetten aan om jihadstrijders aan te pakken en radicalisering van Britse moslims tegen te gaan. "We hebben al stappen ondernomen om beter te kunnen omgaan met de bedreigingen waarmee we geconfronteerd worden", zei minister May vandaag, die benadrukte dat alle mogelijke maatregelen worden genomen om het land te beveiligen.

Ook de Nederlandse regering heeft vandaag maatregelen tegen jihadstrijders aangekondigd en werd daarin meteen heel concreet. Zo wil de regering-Rutte het Nederlanderschap intrekken van jihadi's die lid zijn van een terroristische groep, en dat zelfs zonder dat daaraan een veroordeling aan voorafgaat. En bij sterke vermoedens dat iemand wil uitreizen, zal het Nederlandse paspoort vervallen verklaard worden.

Verder zullen burgers extreme radicalisering anoniem kunnen melden en komt er een speciaal politieteam dat de verspreiding van opruiende boodschappen via het internet opvolgt. Naar schatting 130 Nederlandse jongeren zijn al jihadstrijder geworden, 30 zijn ook al teruggekeerd.

Meest gelezen