Syrische leger verzamelt rond Aleppo

In Syrië heeft het regime massaal troepen samengetrokken rond Aleppo, de commerciële hoofdstad van het land. Er wordt gevreesd voor een bloedige bestorming van de miljoenenstad.

De voorbije dagen hebben opstandelingen een deel van Aleppo in handen gekregen. Tot dan toe was die stad vrij goed in de greep gebleven van het Assad-regime, maar daar komt nu verandering in.

De voorbije dagen zijn steeds meer troepen samengetrokken rond Aleppo van de grens met Turkije en vanuit Damascus. Het gaat dan om tanks en pantserwagens en artillerie. Vliegtuigen en helikopters bestoken intussen die wijken die in handen zijn van de opstandelingen.

Die bereiden zich intussen voor op een bestorming van Aleppo. Er worden barricades opgeworpen en er worden medisch materiaal en munitie gehamsterd.

Intussen zijn ook videobeelden opgedoken van bombardementen door de luchtmacht van wijken in de steden Rastan en Homs. Het zou de eerste keer zijn dat het regime vliegtuigen inzet om de opstandelingen te bombarderen. In Damascus zou het leger de meeste opstandige wijken heroverd hebben.

Aleppo is een miljoenenstad

In Aleppo wonen officieel 2,1 miljoen mensen en dat is meer dan in de hoofdstad Damascus. Aleppo is een van de oudste steden ter wereld en is al zeker sinds 2.400 voor Christus een belangrijk centrum in de regio.

Bijna 80% van de bevolking is soennitisch, maar er is ook een grote christelijke minderheid. De voorbije decennia heeft het alawitisch-sjiitische regime van de Assads banden aangeknoopt met de soennitische koopliedenelites van Aleppo en Damascus en op die manier de erg smalle basis van het bewind wat verbreed.

Dat lijkt nu weggevallen te zijn, want de opstand heeft dus nu ook Aleppo in zijn greep. Het Baath-regime kan zich niet veroorloven om een dergelijk groot en belangrijk centrum in handen van de opstand te laten.

Met een dergelijke grote bevolking is de kans op een bloedbad echter erg groot als Aleppo wordt bestormd. Bovendien zijn er tal van historische gebouwen zoals de citadel van Saladin, een grote moskee van de Ummayyadenkaliefen en christelijke kerken evenals grote musea.

Meest gelezen