Paus Franciscus bezoekt zijn voorganger Benedictus

In Castel Gandolfo, het buitenverblijf van de paus nabij Rome, is het tot een historische ontmoeting gekomen tussen paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI. Het is bijna zes eeuwen geleden dat twee levende pausen elkaar nog ontmoetten.

Na zijn aftreden had paus Benedictus XVI zich teruggetrokken in Castel Gandolfo om zich ver van de pausverkiezing te houden. Vandaag is zijn opvolger Franciscus op bezoek gekomen.

De begroeting verliep blijkbaar hartelijk en beide mannen hebben samen gebeden vooraleer ze drie kwartier achter gesloten deuren met elkaar gepraat hebben. Wat daar besproken is, is niet meegedeeld, maar blijkbaar was de sfeer goed, want volgens paus Franciscus zijn de twee mannen "nu broeders".

De twee pausen waren in het wit gekleed, typisch voor hun functie, maar er waren toch verschillen. Zo droeg Benedictus niet de schoudermantel noch de brede ceintuur in witte stof die een paus in functie draagt.

Over enkele weken zal paus emeritus Benedictus XVI in een klooster in het Vaticaan gaan wonen. Hij zal zich daar opnieuw bezighouden met studie en onderzoek, zijn stokpaardje.

Zodra Benedictus verhuisd is, is het buitenverblijf van Gastel Gandolfo helemaal voor de nieuwe paus. Of die er veel zal verblijven, hangt volledig van hem af. Castel Gandolfo ligt een helikoptervlucht van twintig minuutjes van het Vaticaan vandaan, in een rustig heuvellandschap.

AP2013

Bijna zes eeuwen geleden...

De laatste keer dat er op hetzelfde ogenblik twee pausen waren, dateert van 1415 en de jaren daarvoor. Toen ging het er niet vriendelijk aan toe: sinds 1378 waren er twee concurrerende pausen die elk door een deel van Europa werden gesteund: een in Rome (Urbanus VI en later Gregorius XII) en een in Avignon (Clemens VII en later Benedictus XIII).

Een poging van een concilie om het probleem op te lossen, leidde tot de benoeming van een derde paus: (Alexander VI en later Johannes XXIII) die in Bologna zijn zetel had.

Het Concilie van Constanz maakte in 1415 onder Duitse druk een einde aan dat Westers Schisma. De drie pausen traden af, of werden afgezet en in 1417 werd de nieuwe paus Martinus V gekozen. Het was die man die in 1425 de universiteit van Leuven oprichtte.

Meest gelezen