Paus roept op tot respect voor milieu en zwakkeren

Paus Franciscus roept op tot meer respect en zorg voor elkaar, voor zichzelf en voor het milieu. Hij hield een opmerkelijke homilie tijdens zijn inhuldigingsviering op het Sint-Pietersplein, in Vaticaanstad. Even daarvoor had hij de gelovigen op het plein hartelijk begroet en had hij de zogenoemde pontificalia overhandigd gekregen.

De inhuldiging vond plaats op het Sint-Pietersplein, vóór de Sint-Pietersbasiliek.

De nieuwe kerkleider hield een opmerkelijke homilie, in een weinig academische en zeer begrijpelijke taal. De hoeder van Christus zijn, noemde hij het centrum van christen zijn.

"We moeten respect hebben voor de wereld waarin we leven", zei de paus. "We moeten liefde tonen voor de kinderen, voor de ouderen, voor de zwakkeren. We moeten om elkaar geven, zoals in een familie. We moeten vriendschap beleven in oprechtheid."

Zoniet, waarschuwde Franciscus, gaan we het pad van de vernieling op. Hij vroeg uitdrukkelijk aan al wie verantwoordelijkheid draagt om hoeder te zijn van de schepping van God, hoeder te zijn van de ander en van het milieu.

De nieuwe kerkvorst stelt zich ook niet op als een heerser. "De echte macht ligt in het dienen", zei hij, "en dat geldt ook voor de paus. De paus moet nederig en dienstbaar zijn en alles in het werk stellen om het volk van God te bewaken, de armen, de zwakkeren."

Tekenen van pauselijke waardigheid

Voor de eigenlijke eucharistieviering kreeg Franciscus de pauselijke zegelring en het pallium - een soort sjaal uit lamswol - overhandigd. Dat zijn twee pontificalia, uiterlijke tekenen van zijn waardigheid.

Onder meer kardinaal Godfried Danneels hield een gebed voor de nieuwe leider van de Rooms-Katholieke Kerk.

De inhuldigingsceremonie van de paus gaat al eeuwen terug, zeker tot Celestinus II in 1143, de eerste ceremonie waar we geschriften over hebben. De nieuwe paus werd toen gekroond. Tijdens de inhuldiging kreeg hij de pauselijke tiara, een grote, drieledige kroon op het hoofd gezet. Paulus VI was in 1963 de laatste die gekroond werd. Zijn opvolger Johannes-Paulus I schrapte de kroning en de pausen na hem volgden dat voorbeeld.

AP2013

Hartelijke begroeting

Meer dan een half uur voor het begin van zijn inhuldigingsviering heeft  de paus de gelovigen gegroet die waren samengestroomd op het Sint-Pietersplein. Hij toerde talloze keren op en rond het plein in een pausmobiel en begroette zijn volgelingen opvallend hartelijk.

Franciscus is vorige week tot paus gekozen. Voor zijn inhuldiging zijn delegaties uit zo'n 130 landen naar Rome afgereisd. Zes regerende vorsten woonden de dienst bij, onder wie koning Albert en prins Albert van Monaco. Ook de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en zijn Argentijnse echtgenote Máxima waren aanwezig.

Voor ons land waren ook premier Elio Di Rupo (PS) en de vicepremiers Pieter De Crem (CD&V) en Didier Reynders (MR) aanwezig. De Gentse bisschop Luc Van Looy vertegenwoordigde de Belgische bisschoppen.

Andere grote namen waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Franse premier Jean-Marc Ayrault, Europees president Herman Van Rompuy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner.

Opvallend was ook dat vertegenwoordigers van zowat alle religies aanwezig waren. Bij hen was ook de oecumenische patriarch van Constantinopel, wat een primeur is.

Aanvankelijk was het Sint-Pietersplein niet helemaal volgelopen, maar dat veranderde eens dat de plechtigheid op het Sint-Pietersplein was begonnen. 

Meest gelezen