De outsiders voor het Franse presidentschap

Het ziet ernaar uit dat de verkiezing van een nieuwe president een tweestrijd zal worden tussen Nicolas Sarkozy en François Hollande. Toch zijn er nog acht andere kandidaten die hun kans wagen. Buiten Marine Le Pen (FN) maken ze zo goed als geen kans om de tweede ronde te halen. In die tweede ronde kunnen ze nog wel een belangrijke rol spelen door hun steun aan Sarkozy of Hollande.

François Bayrou

Bayrou (60) neemt al voor de derde keer deel aan de presidentsverkiezingen. Van 1993 tot 1997 was hij minister van Onderwijs in de regeringen Balladur en Juppé. Als voorzitter van de UDF verzette hij zich tegen de fusie van de partij met de RPR tot de huidige UMP, de partij van president Sarkozy.

Hij richtte een eigen centrumpartij op, de Mouvement Democratique. In 2007 verraste Bayrou vriend en vijand door 18,6 procent te halen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, wel niet genoeg om de tweede ronde te halen. Bayrou profileert zich als een centrumfiguur en is een voorstander van een sterker Europa en een rechtstreekse verkiezing van een Europese president. Dat Herman Van Rompuy die functie nu uitoefent heeft de Belg alleen te danken aan zijn zwakke persoonlijkheid, zegt Baryrou. In de peilingen haalt hij 10 procent van de stemmen.

Jean-Luc Mélenchon

Mélenchon (60) begon zijn politieke carrière bij de socialistische partij. Hij was minister in de regering van Lionel Jospin (1997-2002), maar stapte in 2008 uit de partij omdat die zich te slap opstelde tegen het liberalisme. Samen met de vroegere communisten vormt hij de Parti de Gauche, waar hij co-voorzitter van is. Momenteel is hij europarlementslid. In de peilingen haalt hij 14 procent van de stemmen.

Eva Joly

Joly (69) is een voormalige onderzoeksrechter die naam maakte bij de onthulling van het schandaal rond het vroegere olieconcern Elf Aquitaine. In 2009 werd ze europarlemenslid voor de groenen. Tijdens interne verkiezingen haalde ze het nipt als presidentskandidate voor de filmmaker Nicolas Hulot. In de peilingen haalt ze 3 procent.

Nicolas Dupont-Aignan

Dupont-Aignan (52) is een voormalige ambtenaar en was ooit lid van de presidentiële partij UMP. In 2008 richtte hij de partij Debout la République op. Hij ziet zichzelf politiek tussen de UMP en de socialisten. In de peilingen haalt hij ongeveer 1 procent.

Nathalie Arthaud

Arthaud (42) is een lerares in de rand van Parijs die kandidaat is voor de trotskistische partij Lutte Ouvrière. Ze treedt in de voetsporen van Arlette Laguiller die zes keer presidentskandidaat was voor Lutte Ouvrière en in 2002 5,7 procent van de stemmen haalde. In de peilingen blijft Arthaud steken op minder dan 1 procent.

Philippe Poutou

Poutou (44) is arbeider en syndicalist in een Ford fabriek in de Gironde. Hij is kandidaat voor de Nouveau Parti Anticapitaliste, een afscheuring van de Lutte Ouvrière. Ook hij blijft in de peilingen steken onder 1 procent.

Jacques Cheminade

Cheminade is met zijn 71 jaar de oudste presidentskandidaat.nam in 1995 al deel aan de presidentsverkiezingen. Hij haalde toen 0,28 procent  van de stemmen. Als voorzitter van zijn eigen partij Solidarité et Progrès wil hij de strijd aangaan tegen de financiële wereld en een einde maken aan het casino-kapitalisme. In de peilingen bengelt hij onderaan met 0 procent.

Meest gelezen