Brexit

In een historisch referendum hebben de Britten gekozen om uit de Europese Unie te stappen. 51,9 procent sprak zich uit vóór een brexit, 48,1 procent was tegen.

 • Britse Lagerhuis zet licht op groen voor brexit Auteur: Denny Baert, Sara Van Poucke

  Belga

  Britse Lagerhuis zet licht op groen voor brexit Auteur: Denny Baert, Sara Van Poucke

  wo 08/02/2017 - 21:22 Denny Baert, Sara Van Poucke
  In het Britse parlement heeft een ruime meerderheid de regering-May de toestemming gegeven om het zogenoemde artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen. Door dat artikel in te roepen, activeert het Verenigd Koninkrijk de zogenoemde brexit: de uitstap uit de Europese Unie.
 • Schots parlement stemt brexit symbolisch weg Auteur: Belga

  Belga

  Schots parlement stemt brexit symbolisch weg Auteur: Belga

  di 07/02/2017 - 20:26 Belga
  Het Schotse parlement heeft zich tijdens een symbolische stemming tegen de Britse uitstap uit de Europese Unie uitgesproken, met 90 stemmen tegen 34. De Schotse parlementsleden protesteren daarmee tegen het feit dat ze niet aan het brexit-debat in het Britse parlement mogen deelnemen. Meer dan 60 procent van de Schotse kiezers stemde in juni vorig jaar tegen een uitstap uit de EU.
 • Britse Lagerhuis zet licht op groen voor start brexit-procedure Auteur: Luc De Roy

  Britse Lagerhuis zet licht op groen voor start brexit-procedure Auteur: Luc De Roy

  wo 01/02/2017 - 20:37 Luc De Roy
  Het Britse Lagerhuis heeft zoals verwacht het licht op groen gezet voor de start van de brexit-procedure. Een ruime meerderheid van de parlementsleden keurde een wetsvoorstel goed dat premier Theresa May volmacht geeft om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen. Daarmee geeft het VK aan de EU te kennen dat het uit de unie wil stappen en de onderhandelingen daarover wil beginnen.
 • Lagerhuis debatteert over brexit: "Onrealistische Alice in Wonderland-plannen" Auteur: Luc De Roy

  Lagerhuis debatteert over brexit: "Onrealistische Alice in Wonderland-plannen" Auteur: Luc De Roy

  di 31/01/2017 - 18:02 Luc De Roy
  Vandaag en morgen debatteert het Britse Lagerhuis over het inroepen van artikel 50 om de scheiding van de EU te beginnen. Het Conservatieve parlementslid Ken Clarke, de enige Conservatief die tegen het opstarten van de procedure zal starten, maakte brandhout van de plannen van premier May. Desondanks is het zeker dat het parlement voor zal stemmen.
 • Britse regering dient kort brexitvoorstel in bij het parlement Auteur: Jos De Greef

  AP

  Britse regering dient kort brexitvoorstel in bij het parlement Auteur: Jos De Greef

  do 26/01/2017 - 15:22 Jos De Greef
  In Groot-Brittannië heeft de regering van premier Theresa May een wetsvoorstel ingediend in het parlement dat een uittrede uit de Europese Unie moet mogelijk maken. Eerder had het Hooggerechtshof in het Verenigd Koninkrijk beslist dat de regering niet zelf over die brexit mocht beslissen, maar wel het parlement.