Brexit

In een historisch referendum hebben de Britten gekozen om uit de Europese Unie te stappen. 51,9 procent sprak zich uit vóór een brexit, 48,1 procent was tegen.

 • Grootbanken verhuizen opnieuw jobs vanuit Londen naar de EU Auteur: Jos De Greef

  Belga

  Grootbanken verhuizen opnieuw jobs vanuit Londen naar de EU Auteur: Jos De Greef

  wo 03/05/2017 - 16:04 Jos De Greef
  Vandaag hebben opnieuw twee grote banken aangekondigd dat ze honderden banen gaan overbrengen vanuit hun zetel in Londen naar steden in de rest van de Europese Unie. Volgens de economische denktank Bruegel zou een brexit Londen tot 20.000 banen van topbankiers kunnen kosten. De Duitse stad Frankfurt ligt op vinkenslag.
 • Londen en EU nu al slaags over brexitfactuur van 100 miljard Auteur: Belga, Jos De Greef

  Belga

  Londen en EU nu al slaags over brexitfactuur van 100 miljard Auteur: Belga, Jos De Greef

  wo 03/05/2017 - 13:15 Update: wo 03/05/2017 - 17:10 Belga, Jos De Greef
  EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier waarschuwt voor de complexiteit van de brexit: "Er zijn sociale gevolgen, economische gevolgen, technische gevolgen, financiële gevolgen, juridische gevolgen...". De Britse minister belast met de brexit David Davis weigert intussen om zo maar tientallen miljarden euro te betalen aan de EU.
 • Merkel pleit voor harde brexit: "Britten moeten zich geen illusies maken" Auteur: Sara Van Poucke

  AP

  Merkel pleit voor harde brexit: "Britten moeten zich geen illusies maken" Auteur: Sara Van Poucke

  do 27/04/2017 - 14:25 Sara Van Poucke
  In het Duitse parlement heeft bondskanselier Merkel nog eens gepleit voor een harde brexit. Het Verenigd Koninkrijk moet niet denken dat het dezelfde rechten en privileges behoudt als het de Europese Unie verlaat, maakte ze duidelijk. "Al heb ik de indruk dat sommige Britten zich daarover nog illusies maken."
 • Waarom vervroegde verkiezingen? Theresa May kan drie vliegen in één klap slaan Auteur: Michaël Torfs

  Waarom vervroegde verkiezingen? Theresa May kan drie vliegen in één klap slaan Auteur: Michaël Torfs

  di 18/04/2017 - 13:33 Michaël Torfs
  Vanmiddag heeft de Britse premier Theresa May als bij verrassing vervroegde verkiezingen aangekondigd in het Verenigd Koninkrijk. Op 8 juni is het al zover, als het parlement groen licht geeft. Sinds het brexit-referendum gaat het snel in Groot-Brittannië, maar vooral, waarom is May tot deze plotse ingreep gekomen, en wat kan dit betekenen voor de toekomst.
 • Britse premier May vraagt vervroegde verkiezingen op 8 juni Auteur: Denny Baert, Belga, Michaël Torfs

  Britse premier May vraagt vervroegde verkiezingen op 8 juni Auteur: Denny Baert, Belga, Michaël Torfs

  di 18/04/2017 - 11:22 Update: di 18/04/2017 - 12:41 Denny Baert, Belga, Michaël Torfs
  Als het van premier Theresa May afhangt, moeten de Britten op 8 juni naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. May zal morgen aan het Britse parlement vragen om in te stemmen met vervroegde verkiezingen. Normaal zouden er pas in 2020 verkiezingen zijn, maar May wil het hard spelen en daagt haar tegenstanders uit in nieuwe verkiezingen. May wil koste wat het kost de brexit erdoor duwen, met volle steun van de Britse kiezer. Ze zei dat ze de binnenlandse politieke spelletjes over de brexit moe is.