Amerikaans Congreslid Giffords neergeschoten

za 08/01/2011 - 20:11 Update: za 08/01/2011 - 23:16 In de Amerikaanse staat Arizona is het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords van dichtbij neergeschoten. Giffords werd in een kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht waar ze geopereerd is. Er zijn ook zes doden en dertien gewonden.

Het parlementslid had een ontmoeting met kiezers georganiseerd in een winkelcentrum toen een man op haar afstormde en begon te schieten. Giffords werd in het hoofd geraakt en is in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens de dokter die haar opereerde maakt ze een goede kans om het te overleven.

AP

Ook verschillende andere mensen werden geraakt. Zes mensen overleefden de schietpartij niet, onder wie een meisje van 9 jaar en een plaatselijke rechter. Er zijn ook dertien gewonden.

De dader is door omstanders overmeesterd en daarna gearresteerd. Het gaat om een man van 22, maar er is nog niets bekend over zijn motieven. In een tekst op de socialenetwerksite MySpace had hij afscheid genomen van zijn vrienden.

Schietschijf

Giffords is 40 en is bezig aan haar derde termijn in het Huis van Afgevaardigden. Ze werd in 2006 voor de eerste keer verkozen en versloeg bij de laatste verkiezingen nipt een favoriet van de Tea Party.

Het parlementslid stond bekend als een gematigde Democraat. Nadat ze voor de nieuwe en omstreden ziekteverzekeringswet van president Obama had gestemd, werden de ramen van haar kantoor in Tucson ingegooid.

Giffords stond ook op de spreekwoordelijke "hit list" van Sarah Palin, een boegbeeld van de Tea Party. Zij publiceerde eerder dit jaar een lijst met de namen van 20 Democraten die voor de ziekteverzekeringswet hadden gestemd en die zij liever niet herkozen zag. Op een kaart van de VS werden de 20 aangeduid met schietschijven. Via Facebook heeft Palin intussen haar medeleven betuigd aan de familie van de slachtoffers.