Paus wijdt Sagrada Familia in Barcelona in

Paus Benedictus XVI heeft in Barcelona de Sagrada Familia ingewijd, het meesterwerk van de Catalaanse architect Antonio Gaudí. Aan de basiliek, want zo mag de kerk vanaf vandaag genoemd worden, wordt al meer dan 100 jaar gewerkt. Nog steeds is de basiliek niet afgewerkt.

Tijdens zijn tweede en laatste dag van zijn bezoek aan Spanje heeft de paus vandaag de Sagrada Familia ingewijd en de eretitel van basiliek toegekend.

De Sagrada familia was het laatste werk van architect Antonio Gaudí, het moest ook zijn levenswerk worden. Gaudí is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het “Modernisme Catalan”.

De eerste steenlegging van de Sagrada Familia, in het Nederlands Heilige Familie, vond plaats op 19 maart 1882. Men hoopt de kerk afgewerkt te krijgen tegen 2026, honderd jaar na het overlijden van de moderne meester. De kerk staat symbool voor de traditionele, katholieke gezinswaarden.

"Wonderlijke synthese van techniek, kunst en geloof"

De paus benadrukte dat de inwijding van de kerk een teken van vrede was. "Dat is onze grote opdracht, aan iedereen tonen dat God een god van de vrede is en niet van het geweld, een god van vrijheid en niet van dwang", sprak de paus in het Spaans in zijn homilie.

In zijn preek noemde de paus de Sagrada Familia "een wonderlijke synthese van techniek, kunst en geloof", die door een geniale architect en consequent christen gecreëerd werd. Gaudí verwezenlijkte daarmee "wat vandaag tot de belangrijkste opdrachten behoort, het overstijgen van de splitsing tussen het menselijke en christelijke bewustzijn". Wanneer de kerk afgewerkt zal zijn, zal ze 18 torens hebben, waarvan 12 opgedragen aan de apostelen, 4 aan de evangelisten, een aan Jezus en een aan moeder Maria.

Vandaag zijn al 8 torens afgewerkt, 4 op de facade van de geboorte en 4 op de facade van de passie. Een derde facade, de facade van de glorie, moet nog gebouwd worden. De bouw van de kerk wordt gefinancierd met giften en toegangsgelden van toeristen die de kerk-in-aanbouw willen bezoeken.

Voorafgaand aan de mis in de Sagrada Família had het hoofd van de katholieke Kerk een privéontmoeting met de Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia. 's Middags staat nog een bezoek aan een katholieke sociale instelling in Barcelona op het programma. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zal de paus ontmoeten kort voordat hij zondagavond naar Rome terugkeert.

Het bezoek van de paus aan Spanje leidde ook tot heel wat controverse. Er was kritiek op de kostprijs van het bezoek van de paus terwijl Spanje momenteel heel erg op bezuinigen is aangewezen.

Paus zocht en vond de polemiek

Maar de paus zocht en vond ook de polemiek. Reeds in het vliegtuig richting Spanje waarschuwde hij voor wat hij het agressieve Spaanse antiklerikalisme noemde en verwees naar de bittere conflicten tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Dat was meteen koren op de molen van de holebi-bewegingen die het bezoek van de paus al langer aangestipt hadden om hun protest tegen de conservatieve houding van de paus inzake homofilie te uiten.

Op zijn weg naar de Sagrada Familia werd de paus met een "kiss-in" begroet door een tweehonderdtal holebi's. Toen de paus in zijn pausmobiel voorbijreed, kusten de holebi's elkaar aanhoudend. Op die manier wilden ze op een duidelijke manier laten zien wat zij van zijn conservatieve gedachtegoed vonden.

Meest gelezen