Tienduizenden Spanjaarden verwelkomen paus

Paus Benedictus XVI brengt dit weekend een bezoek aan Spanje. Vanmorgen is hij in Santiago de Compostela aangekomen. Hij werd op de luchthaven begroet door kroonprins Felipe en prinses Letizia, waarna hij voorging in de mis in het bedevaartsoord.

Langs de weg van de luchthaven naar de kathedraal stonden tienduizenden mensen te wachten in de hoop een glimp op te vangen van de leider van de katholieke kerk.

Met zijn bezoek aan het pelgrimsoord wil de paus zich aansluiten bij allen die in de loop van de eeuw op bedevaart naar Santiago de Compostela gingen, zei Benedictus bij zijn aankomst.

"Op pelgrimstocht gaan is niet zomaar een bezoek om de natuurlijke, artistieke of historische schatten te bewonderen", zei de paus na zijn bezoek aan de kathedraal in Santiago de Compostela, waar sinds het begin van dit jaar al 26.000 pelgrims hun bedevaartstocht beëindigden.

"Een bedevaart betekent dat we God willen ontmoeten op de plek waar hij zichzelf heeft getoond en waar de goddelijke genade is aangetoond met bijzondere pracht en praal", zo liet de paus zich ontvallen.

Vanavond reist de paus naar Barcelona, waar hij morgen de beroemde Sagrada Familie-kerk, ontworpen door de moderne meester Antioni Gaudí zal inwijden, ook al is de kerk nog helemaal niet afgewerkt.

Wetgeving abortus en homohuwelijk doorn in oog van de paus

De paus riep Spanje op terug te grijpen naar zijn christelijke wortels en benadrukte de belangrijke rol die Spanje volgens hem heeft te spelen in de modernisering van het katholicisme. Benedictus XVI vergeleek de wetgeving in Spanje rond het homohuwelijk en abortus met het antikerkelijke geweld uit de Spaanse burgeroorlog.

Er is in Spanje een agressief antklerikalisme en secularisme ontstaan, zoals we dat gezien hebben in de jaren dertig, zei de paus. Die vergelijking met de burgeroorlog in de jaren dertig is opmerkelijk. Toen had de kerk de kant gekozen van generaal Franco, en werden er duizenden priesters gedood door links-republikeinse milities die tegen Franco vochten.

Vandaag is er sprake van een politieke en culturele krachtmeting. De socialistische regering-Zapatero heeft de wetgeving rond abortus soepeler gemaakt en het homohuwelijk toegestaan. Dat was zeer tegen de zin van de kerk en van de conservatieve oppositiepartij, de Partido Popular.

Twee "pausmobiels" naar Spanje

Eerder werden twee "pausmobiels" naar Spanje overgevlogen. Een exemplaar werd met een militair transportvliegtuig op de luchthaven van Barcelona netjes afgeleverd (foto), een ander exemplaar werd naar Lavacolla, in Galicië gebracht.

De nummerplaat van de pausmobiel is "S.C.V. 1", wat staat voor "Stato della Città del Vaticano". Het nummer 1 is voorbehouden voor de pausmobiel.

Johannes Paulus II was de allereerste paus die van een "beveiligde pausmobiel" gebruik maakte in 1979 ter gelegenheid van een bezoek aan Ierland. Paus Benedictus XVI gebruikte voor het eerst een pausmobiel ter gelegenheid van palmzondag eerder dit jaar in Rome.

Meest gelezen