Airbus met Belgische hulp op weg naar Haïti

België stuurt een Airbus met hulp naar Haïti, en ook Artsen Zonder Grenzen en de Vlaamse regering doen een extra inspanning. Na de aardbeving wordt gevreesd door duizenden doden, ook al omdat er veel vermisten zijn. Voorlopig is er geen melding van Belgische slachtoffers.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel (MR) had het B-Fastteam vanmorgen in spoedvergadering samengeroepen om te bepalen welke hulp ons land kan bieden.

Vanavond is een Airbus vertrokken vanop Melsbroek met een reddingsteam met speurhonden, een veldhospitaal en een waterzuiveringsinstallatie. Het gaat om een ploeg van 58 mensen. De missie zou in principe een tiental dagen duren, al is dat nu nog niet nader bepaald.

België stuurt een B-Fastteam als er drie voorwaarden vervuld zijn: het moet een grote ramp zijn, het moet een ramp zijn waarvoor de plaatselijke overheden hulp vragen, en er mag geen gewapend conflict zijn in het land. Al die voorwaarden zijn vervuld.

Ook Vlaanderen stuurt hulp. De medische hulpmissie bestaat uit 13 artsen en verplegers en staat onder leiding van dokter Luc Beaucourt. De missie vertrekt morgen.

Ook Artsen Zonder Grenzen handelt snel

Ook Artsen Zonder Grenzen (AZG) stuurt extra hulpgoederen en hulpverleners naar Haïti. Het zou onder meer gaan om een twintigtal artsen, verplegers en logistieke medewerkers.

In het depot van AZG in Merchtem wordt alles klaargemaakt om te vertrekken. Het personeel zet tenten, grondzeilen, medicijnen, infusen en verbanden klaar. Ze kregen de bestelling pas vanmorgen om 11u en zetten nu alles op alles om de goederen zo snel als kan in Port-au-Prince te krijgen.

AZG is al verschillende jaren ter plaatse in Port-au-Prince. Meteen na de aardbeving werd van start gegaan met het opvangen van gewonden. De hulpverleners hebben het er al erg moeilijk gehad. De voorbije nacht hebben ze ruim 500 gewonden gekregen met breuken en brandwonden. Omdat de ziekenhuizen zelf niet meer veilig zijn, moesten er tenten worden opgezet.

Buitenlandse Zaken opent een crisiscentrum

Voorlopig is er dus geen nieuws over Belgische slachtoffers, maar die informatie is nog onder voorbehoud, benadrukt minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V), omdat het moeilijk contact leggen is met mensen ter plaatse.

De grote touroperators hebben geen reizen in Haïti. Er zitten wel Belgen in de Dominicaanse Republiek, het enige buurland van Haïti, maar daar zijn geen slachtoffers gevallen en is geen schade gemeld.

Wel verblijven er naar schatting 60 Belgen continu in Haïti, vooral mensen die werken voor humanitaire organisaties. Buitenlandse Zaken heeft een crisiscentrum geopend. Wie vragen heeft over familieleden of vrienden kan terecht op de nummers 02/501.81.11 of  02/501.40.00.

Wie wil helpen, kan geld storten voor de slachtoffers. Hier kan u de rekeningnummers van de verschillende ngo's vinden.

Meest gelezen