Controversiële Steve Bannon is niet langer topadviseur van president Trump

De oerconservatief Steve Bannon verlaat het Witte Huis. Dat komt niet onverwacht, want Bannon stond niet op een goed blaadje bij generaal John Kelly die onlangs benoemd werd tot stafchef van het Witte Huis. Bij het aantreden van president Donald Trump werd Bannon nochtans beschouwd als één van de machtigste mannen "achter de troon".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De geruchten over het ontslag liepen al een tijdje, maar nu heeft Sarah Huckabee-Sanders, de woordvoerster van het Witte Huis, bevestigd dat Bannon opstapt. Volgens haar gebeurt dat in onderling overleg met John Kelly, de stafchef van het Witte Huis. Een bron in de omgeving van Bannon zegt dat hij begin augustus zijn ontslag al had ingediend, maar dat dat nu pas aanvaard is.

De 63-jarige Bannon leidde sinds vorige zomer de kiescampagne van Donald Trump. Na diens eedaflegging begin dit jaar werd Bannon benoemd tot topstrateeg en hoofdadviseur van president Trump en werd hij beschouwd als een van de machtigste personen in het Witte Huis. Sommige analisten noemden hem zelfs "de echte president". 

Dat kreeg een bekroning toen hij een zitje kreeg in de machtige Nationale Veiligheidsraad, waardoor hij invloed kreeg op het buitenlands en veiligheidsbeleid van president Trump en dat terwijl de toplui van het leger en de veiligheidsdiensten uit die raad geweerd werden.

Lang heeft dat echter niet geduurd, want in april moest Bannon zijn plaats in die veiligheidsraad afstaan en kwamen leger en veiligheid daar opnieuw de dienst uitmaken. Dat gebeurde onder druk van de nieuwe nationale veiligheidsadviseur, generaal H.R. McMaster, die sindsdien de gezworen vijand van Bannon in het Witte Huis werd.

Bannon zelf bleef als topadviseur van president Trump nog wel een rol spelen, maar kwam geleidelijk in de verdrukking. Hij overleefde weliswaar tal van zuiveringen in het Witte Huis, ook die waarbij hij door de nieuwe communicatiedirecteur Anthony Scaramucci beledigd werd als "trying to suck his own cock". Scaramucci vloog meteen de laan uit, net als stafchef Reince Priebus, die vervangen werd door John Kelly (foto in tekst). Het is die generaal Kelly, wellicht samen met veiligheidsadviseur generaal McMaster die Bannon nu de deur gewezen heeft en ook met Jared Kushner, de schoonzoon van de president boterde het niet. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bannon als kampioen van de alt-right?

Dat de katholiek Bannon het zo lang volgehouden heeft in het Witte Huis, is wellicht omdat hij de link vormt tussen president Trump en de alt-right, het extreem conservatieve en populistische milieu. Voor hij campagneleider van Trump werd, leidde Bannon de rechts-populistische nieuwssite Breitbart News. Die is gespecialiseerd in politiek geïnspireerde documentaires die het establishment, zowel binnen de Democraten als binnen de Republikeinen aanvallen. 

Bannon noemde Breitbart "het platform van de alt-right" of het alternatief rechts populisme. Zelf werd hij ooit "de Leni Riefenstahl van de Tea Party" benoemd, een verwijzing naar de filmregisseur tijdens de nazitijd in Duitsland. Hij leidde ook een Government Accountability Institute dat diepgaande studies deed uitvoeren naar het financiële reilen en zeilen van politici zoals Hillary Clinton en de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush en op die manier plaveide Bannon de weg voor de verkiezing van Donald Trump.

Meer nog: Bannon zat ook in de raad van bestuur van het bedrijf Cambridge Analytica (CA) van de erg rechtse miljardair Robert Mercer. CA onderzoekt op grote schaal alle gegevens op het internet en kan aan de hand van bv. uw Google-searches, uw gebruik van sociale media of gewoon wat u doet op het internet, uw voorkeuren bepalen. Op die manier kan erg gepersonaliseerde propaganda of reclame naar u gestuurd worden om uw gedrag te beïnvloeden. Ook dat zou een rol gespeeld hebben bij de verkiezing van Trump, zeker in de industriestaten in de Midwest die normaal op de hand van Clinton hadden moeten zijn en bij het referendum over de brexit.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

6 maanden geleden: de wereld maakte kennis met Steve Bannon

Meest gelezen