Holslag: "Kans op oorlog met Noord-Korea wordt steeds groter"

Noord-Korea is niet echt onder de indruk van de nieuwe sancties die de VN-Veiligheidsraad tegen het land heeft uitgesproken omwille van de raketproeven van de laatste maanden. De kans op een militair treffen met de Verenigde Staten neemt daardoor toe, zegt China-specialist Jonathan Holslag.

De nieuwe sancties leggen beperkingen op aan de uitvoer van ijzer, steenkool en zeevruchten. Daardoor wordt een derde van de Noord-Koreaanse export getroffen. Via hun persbureau laten de Noord-Koreanen weten dat de sancties roekeloos en contraproductief zijn. Ze waarschuwen bovendien dat ze in staat zijn om Amerika te treffen en dat ze niet zullen terugdeinzen om dat te doen.

"Dat is het soort van harde reacties die je meestal krijgt van Noord-Korea, maar het geeft niet meteen aan dat zij van plan zijn om nu te gaan praten", zegt Holslag.

Opvallend is de reactie van China. "Met de goedkeuring van de VN-resolutie grijpt China naar het meest extreme wapen: ongeziene economische sancties die een serieuze impact zullen hebben. Maar daarmee heeft China de laatste munitie opgebruikt en ligt de bal nu in het kamp van Noord-Korea en de Verenigde Staten. Omdat het water tussen die twee zo diep is, lijkt het mij niet erg waarschijnlijk dat er de komende weken positieve ontwikkelingen zullen volgen", stelt Holslag.

Patsituatie

"De volgende weken wordt het alles of niets. De Verenigde Staten verwachten rechtstreekse of onrechtstreekse gesprekken die zullen leiden tot het stopzetten en ontmantelen van het totale Noord-Koreaanse kernwapenprogramma", zegt Holslag.

"Maar de Noord-Koreanen hebben consequent laten weten dat ze daar onder geen beding aan willen meedoen. Tezelfdertijd heb je de Amerikaanse president Trump en zijn administratie die onder grote druk staan om iets te doen. Veiligheidsadviseur McMaster heeft het zelfs over een preventieve aanval op Noord-Korea, wat een zeer sterke en gevaarlijke dreiging is."

Oorlog?

"In de Verenigde Staten worden nu twee opties overwogen. De ene is militaire indamming: de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging onklaar maken met allerlei (raket)afweersystemen. De andere is de meest radicale, een preventieve chirurgische aanval op een aantal doelwitten, maar daar zal Noord-Korea zonder twijfel op reageren met een aanval op doelwitten in voornamelijk Zuid-Korea en dan riskeer je echt wel een escalatie tot een totale oorlog.

"Dit is het meest gevaarlijke stadium in de Noord-Koreaanse crisis sinds de jaren 90. We mogen echt niet onderschatten wat de consequenties kunnen zijn van deze spanningen en als het misloopt dan gaan die gevolgen zich tot bij ons doen voelen. Als het echt tot een gewapende conflict komt, zullen de Verenigde Staten en Japan zeker een Europese inspanning vragen", zegt Holslag. "Er staat bijzonder veel op het spel."

Grote vraag is ook welke houding China zal aannemen. "Dat is voor mij koffiedik kijken. China zou de traditionele bondgenoot Noord-Korea kunnen bijstaan met wapens en andere steun, maar de Chinezen zelf geven meer en meer aan dat in geval van een crisis tussen Noord-Korea en Amerika ze vooral aan de zijlijn moeten blijven staan en ervoor zorgen dat de Amerikanen zich uitputten, zodat China op het einde tevoorschijn komt als de grote overwinnaar", besluit Holslag.

Meest gelezen