Homoseksualiteit nog steeds strafbaar in 72 landen

Er zijn nog steeds 72 landen waar homoseksualiteit strafbaar is en in minstens 8 landen kan het leiden tot de doodstraf. Dat bericht de Britse krant The Guardian op basis van cijfers van de internationale holebikoepel ILGA. Anderzijds zijn er steeds meer landen waar holebi's kunnen trouwen of een burgerlijk partnerschap aangaan.
AP

The Guardian pakt niet toevallig vandaag uit met het overzicht. Het is namelijk exact 50 jaar geleden dat de Sexual Offenses Act werd goedgekeurd. Die haalde seks tussen mannen uit de strafwet in Engeland en Wales. Een voorloper was Groot-Brittannië daarmee zeker niet, want bijvoorbeeld in ons land, Frankrijk en Nederland was homoseksualiteit al sinds de 19e eeuw niet strafbaar (al was het wel een maatschappelijk taboe).

Intussen is er veel veranderd in Groot-Brittannië, waar sinds enkele jaren ook het homohuwelijk is ingevoerd. Maar elders in de wereld blijft de situatie voor holebi's dramatisch. Zo zijn er nog steeds 72 landen waar homeseksualiteit strafbaar is, gaande van boetes over celstraffen tot de doodstraf. Het gaat vooral om landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië. De situatie is het best in West-Europa, Australië en Noord- en Zuid-Amerika.

Doodstraf

De landen waar homoseksualiteit kan leiden tot de doodstraf zijn Iran, Soedan, Saudi-Arabië, Jemen, Somalië en (het noorden van) Nigeria. Het zijn landen waar de sharia, de islamitische wet, geldt. In twee andere landen, Syrië en Irak, zijn homo's vermoord door terreurgroep IS, die er gebieden onder controle heeft.

Daarnaast zijn er verschillende landen -Pakistan, Afghanistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Mauritanië- waar homoseks officieel bestraft kan worden met de doodstraf, maar waar er geen bewijs is dat de straf in de praktijk wordt toegepast wanneer het gaat om seks met onderlinge toestemming tussen twee volwassenen.

Stappen vooruit

Dat homoseksualiteit gedecriminaliseerd is in veel landen, betekent nog niet dat holebi's daar geen risico meer lopen. Zo is er in bijvoorbeeld Rusland geen straf op homoseksualiteit op zich, maar wie er openlijk voor uitkomt riskeert wel geweld en discriminatie. En ook in westerse landen is de strijd voor gelijke rechten nog niet voorbij, aldus ILGA.

De organisatie, die opkomt voor de rechten van holebi's wereldwijd, ziet ook wel positieve ontwikkelingen. Zo zijn er kleine stappen vooruit gezet in landen als Kenia en Tunesië. En in het westen zijn er steeds meer landen waar het homohuwelijk of een burgerlijk partnerschap mogelijk zijn. Recent zijn onder meer Malta en Duitsland aan de lijst toegevoegd.

Meest gelezen