Merkel maakt homohuwelijk mogelijk, maar stemt zelf tegen

In Duitsland kunnen vanaf nu mannen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Het parlement heeft vanmorgen het homohuwelijk goedgekeurd, met 393 stemmen voor, 226 tegen en 4 onthoudingen. De christendemocratische bondskanselier Angela Merkel stemde zelf tegen uit persoonlijke overtuiging.
2015 Getty Images

Het was een langverwacht en geanimeerd debat vanmorgen in de Duitse Bondsdag. De sociaaldemocratische SPD, die Linke en Die Grünen stemden voor, samen met een kwart van de parlementsleden van de christendemocratische fractie van bondskanselier Merkel. Merkel zelf stemde tegen (zie foto hieronder), ze zei dat voor haar het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw.

Merkel had zich lang tegen het homohuwelijk verzet. Tijdens haar kiescampagne in 2013 beriep ze zich op het welzijn van het kind en zei ze dat ze het moeilijk had met deze ethische kwestie. Maar vorige week stelde ze haar standpunt bij. Ze was op bezoek geweest bij een lesbisch koppel met 8 pleegkinderen, en zei tijdens een vrouwenpraatprogramma dat dat die ervaring haar leven had veranderd. Daarop liet ze de parlementsleden van haar fractie de vrijheid om naar eigen geweten te stemmen. Merkels bocht viel niet in goede aarde bij de socialisten en groenen, omdat er verkiezingen aan komen.

Maar de voorstanders van het homohuwelijk roken hun kans en riepen met #ehefueralle (huwelijk voor iedereen) op tot een snelle stemming. De SPD ging daar meteen op in en kreeg de stemming nog net op de agenda op de laatste dag voor het parlementaire verlof. Tijdens het debat bood de conservatieve partij CSU als enige stevig weerwerk, op basis van christelijke waarden. Het huwelijk tussen man en vrouw is de grondslag van het gezin, zegt de partij, en daarom belangrijk voor de kinderen. De andere partijen wezen op het belang van verdraagzaamheid en gelijke rechten voor iedereen. "Je moet voorzichtig omspringen met het woord 'historisch'", zei Katrin Göring van Die Grünen, "maar er zijn moment waarop je moet zeggen: nu wordt geschiedenis geschreven."

Duitsland heeft de meeste inwoners van Europa. Toch is het pas het 23e land ter wereld dat het huwelijk openstelt voor mensen van hetzelfde geslacht. "Goed dat we een jarenlang debat hebben gehad", zei Jan-Marco Luczak van de christendemocratische CDU. "In Frankrijk en Spanje, waar het allemaal heel snel ging, was er veel protest. Wij hebben gewacht tot 82 procent van de Duitsers te kennen gaven dat ze het homohuwelijk best goed vinden. Nu is de tijd gekomen voor een moderne, verdraagzame politiek. En twee mensen die met elkaar een levenslange verbintenis willen aangaan, is op zich ook conservatief."

Na de stemming kreeg het groene parlementslid Volker Beck een regenboog aan confetti over zich heen. Hij heeft jarenlang gevochten voor het homohuwelijk. "Hetero’s hoeven niet bang te zijn", zei Thomas Oppermann van de SPD: "Als het homohuwelijk erdoor komt, wordt iets aan velen gegeven, maar niets wordt van iemand afgenomen."

Meest gelezen