Albanezen kiezen een parlement, met zicht op de EU

In het Zuid-Europese land Albanië worden vandaag verkiezingen gehouden voor een nieuw parlement. De nieuwe regering zal hervormingen moeten doorvoeren die mogelijk maken dat het land een lidstaat wordt van de Europese Unie. Albanië is al lid van de NAVO.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Net zoals een groot deel van de Balkan zucht Albanië onder een hittegolf. Het is dus uitkijken of dat de opkomst zal beïnvloeden. Veel jonge en oudere mensen stonden al in rijen aan te schuiven aan de stemlokalen voor die om zeven uur vanochtend de deuren openden, net om aan de hitte te ontsnappen.

Bij de vorige verkiezingen in 2009 en 2013 haalde geen van de twee grote partijen een absolute meerderheid. De socialistische premier Edi Rama neemt nu op tegen de conservatieve Democratische partij van Lulzim Basha. Rama kon premier worden door de steun van de kleinere Socialistische Integratiebeweging die als een soort "kingmaker" tussen de grote partijen de winnaar kiest.

Zowel de socialisten als de conservatieven hebben nu aangekondigd dat ze die beweging willen dumpen en zelf regeren. Of dat lukt, zien we morgenochtend wel. Volgens de peilingen zouden de socialisten van premier Rama de grootste partij blijven, maar of dat volstaat voor een meerderheid, moet nog blijken.

Van isolationisme naar EU-lidmaatschap

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Albanië een stalinistisch regime onder Enver Hoxha, die een erg eigenzinnig beleid doorvoerde. Als straatarm en klein land brak Albanië met de Sovjet-Unie en knoopte het in de jaren 60 nauwe banden aan het met China van Mao Zedong. In de praktijk had Albanië weinig relaties met andere landen en sloot het zich af van de wereld.

Toch gingen de democratische omwentelingen die in 1989 een einde maakten aan de communistische dictaturen in Centraal- en Oost-Europa, ook aan Albanië niet voorbij. In 1990 kwam een einde aan het communistische bewind en in 1992 verloren de communisten ook effectief de macht.

Albanië is intussen lid geworden van de NAVO en is door de EU aanvaard als kandidaat-lidstaat. Wie ook de verkiezingen wint, de nieuwe regering zal dan ook hervormingen moeten doorvoeren om toegelaten te kunnen worden tot de EU. Daartegenover staat dan wel dat Albanië zal kunnen aanspraak maken op investeringen via de structurele fondsen van de EU. In Albanië wonen 2,9 miljoen mensen.

Meest gelezen