Spanje is valse ziekteclaims van Britse toeristen beu

De Spaanse toeristische sector dreigt ermee om maatregelen te treffen tegen Britse toeristen. De laatste tijd zouden er steeds meer valse ziekteclaims zijn van Britten. Die zouden door gespecialiseerde bedrijven worden aangemoedigd om schadevergoedingen te eisen, zelfs als ze niet echt ziek geworden zijn op reis.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De Spaanse hotelhouders merken al enkele jaren een bijzondere evolutie op: er zijn steeds meer klachten van Britse toeristen die beweren ziek te zijn geworden. Het gaat dan vaak om voedselvergiftiging of darmklachten. Even opvallend is dat andere gasten uit bijvoorbeeld uit bijvoorbeeld Nederland of Duitsland dergelijke problemen niet ondervinden of er geen schadevergoeding voor eisen.

Volgens de Britse krant The Guardian is dat geen toeval en zit daar een commercieel systeem achter. De toeristen zouden na hun terugkeer worden aangemoedigd om vergoedingen te eisen door Britse bedrijven die gespecialiseerd zijn in het lospeuteren van schadeclaims. Die zouden hun klanten zelfs aanzetten om klachten te verzinnen, net zoals ze mensen aanmoedigen om te klagen over whiplash na een ongeluk. Die bedrijven rekenen een commissie aan als ze erin slagen om hun cliënt een vergoeding te laten opstrijken.

Het gaat dan vooral over Britse toeristen die een all-inclusivevakantie boeken, waarbij de maaldtijden in de hotels inbegrepen zijn. Op die manier kunnen de hotels verantwoordelijk worden gesteld voor die maaltijden.

Volgens hotelhouders in Mallorca zouden er vorig jaar voor 50 miljoen euro valse claims zijn ingediend voor dat eiland alleen. Dat is een stijging met 700% op een jaar tijd.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Dit is georganiseerde misdaad"

De Spaanse hoteleigenaars zeggen dat ze vrij machteloos staan tegenover die praktijken. De toeristen moeten zelfs geen doktersverslag voorleggen; als bewijs volstaat een kasticket voor een middel tegen darmklachten in een lokale apotheek.

Overigens klagen ook hotelhouders in Bulgarije, Turkije en Cyprus over gelijkaardige gevallen, ook daar gaat het enkel over Britse toeristen. "Dit is georganiseerde misdaad", zei een hotelhouder in Cyprus aan The Guardian. Het gaat blijkbaar soms heel erg ver: de krant maakt melding van een promotievoertuig met het opschrift "Claims Clinic" dat de voorbije jaren op parkings van hotels in Tenerife reclame maakte voor een bedrijf dat schadeclaims organiseert.

De Spaanse overheid lijkt intussen te reageren. Vorige maand heeft de Guardia Civil in Spanje twee Britten opgepakt die ervan verdacht worden om dergelijke frauduleuze ziekteclaims te organiseren. Ook het Britse gerecht wil dat soort bedrijven wat nader controleren. 

Meest gelezen