Op reis naar Spanje? Wat u moet weten, van hittegolf tot reservebril in auto

Met de zomervakantie voor de deur trekken heel wat Vlamingen er binnenkort op uit in Europa. Het ideale moment om enkele praktische zaken op een rijtje te zetten. Wat moet u weten én wat moet u zeker meenemen naar uw vakantiebestemming? We geven alvast enkele handige tips. Vandaag staat Spanje in de kijker.

Draagt u een bril? In Spanje bent u verplicht een reservebril bij u te hebben tijdens de autorit. Voorzie dus zeker een extra exemplaar in het handschoenenkastje als u naar de Spaanse zon trekt. Hetzelfde geldt voor contactlenzen en een zonnebril op sterkte. Als de politie controles uitvoert en u hebt geen reservebril bij u, kan de boete oplopen van 90 tot 300 euro.

Wie naar Spanje trekt op vakantie, is gewaarschuwd: het is er echt puffen geblazen. In juni liepen de temperaturen in sommige provincies op tot boven de 40 graden. Volgens de Spaanse meteorologische dienst zullen ook in de zomermaanden juli en augustus historische warmterecords verbroken worden. Vakantiegangers bereiden zich het beste voor op een mogelijke hittegolf door bijvoorbeeld de weerkleurcodes door te nemen die er kunnen worden afgekondigd:

  • Groen

Het weer levert geen direct gevaar op.

  • Geel

Het weer is in aanleg gevaarlijk. De weerfenomenen die worden verwacht zijn niet ongebruikelijk, maar wees wel op uw hoede bij activiteiten die afhankelijk zijn van meteorologische gevaren. Blijf de weersverwachtingen en waarschuwingen in de gaten houden en neem geen enkel vermijdbaar risico.

  • Oranje

Het weer is gevaarlijk. Er worden uitzonderlijke weerfenomenen verwacht. Schade en letsel zijn erg waarschijnlijk. Wees erg oplettend en houd u geregeld op de hoogte van de laatste weerberichten en waarschuwingen. Wees bewust van de soms onvermijdbare risico's. Volg elk advies dat door de autoriteiten wordt gegeven.

  • Rood

Het weer is zeer gevaarlijk. Er worden uitzonderlijk actieve weergebeurtenissen verwacht. Grote schade en ongevallen zijn waarschijnlijk, in veel gevallen en in een groot gebied met gevaar voor lijf en leden. Houd u zich frequent op de hoogte van alle details van de verder weersontwikkeling en waarschuwingen. Volg opdrachten en adviezen van de autoriteiten onverwijld op en bereid u voor op buitengewone maatregelen.

Als u op vakantie vertrekt naar Spanje of een ander land binnen de Europese Unie, neem dan voor uzelf en uw reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee.

Opgelet: de financiële crisis in Spanje heeft ook gevolgen voor vakantiegangers en buitenlanders die daar verblijven en medische verzorging nodig hebben. Aangezien de overheid er de ziekenhuizen laattijdig betaalt, proberen vooral privéziekenhuizen hun geld rechtstreeks bij de (buitenlandse) patiënt te halen. Betaal er dus nooit de ziekenhuisfactuur. Wordt dat u toch gevraagd, neem dan meteen contact op met uw ziekenfonds. Voor meer uitleg over uw medische kosten op reis, lees dan zeker het artikel met tips voor vakantiebestemming Frankrijk. (Bron: De Christelijke Mutualiteit)

Het is een delicatesse in Spanje: rauwe, gemarineerde ansjovis. Toch is het opletten geblazen als u eentje wenst te verorberen. Dokters waarschuwen voor infecties die kunnen ontstaan door een parasiet die in de ansjovis kan voorkomen. De besmette, rauwe vis kan zo een ontsteking van het maag- en darmkanaal veroorzaken. Volgens recente peilingen zouden jaarlijks maar liefst 8.000 mensen in Spanje de parasitaire infectie oplopen.

In november 2016 kwam er dankzij gedoogsteun van de sociaaldemocraten en de liberale partij Ciudadanos een nieuw centrumrechts kabinet onder leiding van de voorman van de conservatieve Volkspartij Mariano Rajoy Brey. Rajoy volgde zichzelf op als premier na een politieke impasse van meer dan 10 maanden.

De regering-Rajoy beschikt momenteel over 137 van de 350 zetels in het Spaanse parlement. Voor de 61-jarige premier van de conservatieve Partido Popular (PP) geen sinecure om de vele hervormingen die hij op de planning heeft staan, ook effectief door te voeren. Bovendien ligt Rajoy in Spanje onder vuur van media en oppositie omdat hij zich (nog) niet duidelijk tegen de controversiële beslissingen van Trump heeft afgezet. Een telefoongesprek in februari, waarbij Rajoy voorstelde om "bemiddelaar" in Europa en Latijns-Amerika te worden voor de omstreden Amerikaanse president, kon namelijk rekenen op felle kritiek en ongeloof bij de tegenpartijen.

Spanje zou volgens Rajoy geschikt zijn voor de bemiddelaarsrol omdat het land "een stabiele regering heeft en een economische groei van 3 procent kan voorleggen". De regering-Rajoy is een minderheidsregering en de Spaanse economie behoort tot de kneusjes van de EU-klas. Madrid, aldus Rajoy, zou een ideale go-between zijn in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika.

Telecomoperatoren in de Europese Unie mogen niets extra meer aanrekenen voor roaming. Dat zijn extra kosten wanneer u mobiel surft, belt of sms't in het buitenland. De dure gsm-factuur na de vakantie moet daarmee tot het verleden behoren dankzij een Europese wet. "Roaming like at home" geldt in de hele Europese Unie, dus ook in Spanje.

Meest gelezen