Macron stevent af op ruime meerderheid: ruim 400 van de 577 zetels

De partij van president Emmanuel Macron heeft een ruime meerderheid behaald bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. Volgens de officiële cijfers haalt La République en Marche 32,32 procent van de stemmen. Macron lijkt zo af te stevenen op ruim 400 van de 577 zetels.

La République en Marche -in alliantie met centrumpartij Modem- is goed op weg om volgende week een erg ruime meerderheid te halen in de Assemblée. Volgens de officiële cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken klokt de partij van de Franse president af op 32,32 procent van de stemmen. Het ziet ernaar uit dat En marche op die manier tussen de 400 en de 455 van de 577 zetels in het Franse parlement kan binnenhalen, een meer dan comfortabele meerderheid dus.

De rechtse partij Les Républicains haalt 21,56 procent van de stemmen en wordt 3 tot 4 keer kleiner dan de partij van Macron in het Franse parlement. Volgens de prognoses komen de Republikeinen daarmee op 70 tot 130 zetels. Het extreemrechtse Front National eindigt op 13,20 procent, moet het stellen met 10 zetels (eentje meer dan nu) en heeft daarmee niet de nodige 15 zetels om een eigen fractie te starten in de Assemblée.

De socialisten van de Parti Socialiste worden van de kaart geveegd en halen een historisch lage score van 7,44 procent. Ze stranden daarmee op 15 tot 40 zetels. Dat is nog een pak slechter dan in het annus horribilis 1993. Toen hadden de Franse socialisten nog 57 zetels in het halfrond. De uiterst linkse formatie France Insoumise van voormalig presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon behaalde 11,02 procent, goed voor 10 tot 23 zetels.

Zondag tweede en laatste ronde

Hoe komt het dat de zetelverdeling nog niet helemaal vast staat? Gisteren was nog maar de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Enkel kandidaten die een meerderheid hebben behaald in hun kiesdistrict zijn nu al zeker van hun zetel. Dat is slecht voor 3 kandidaten het geval. De overige 574 zetels van het Franse parlement moeten dus nog worden verdeeld.

Op zondag 18 juni wordt de tweede en beslissende ronde van de parlementsverkiezingen gehouden. Enkel de best scorende kandidaten per district nemen het dan tegen elkaar op. De overige kandidaten vallen af. De prognose van de zetelverdeling hierboven is gebaseerd op het aantal stemmen dat de partijen nu hebben behaald en welke kandidaten volgende week nog kunnen worden verkozen.

Historisch lage opkomst

De Fransen hebben overigens blijk gegeven van een grote kiesmoeheid. Van alle stemgerechtigden heeft 50,2 procent geen stem uitgebracht. De opkomst lag nog nooit zo laag in de Vijfde Republiek (°1958). En die lage opkomst lijkt vooral in het nadeel te spelen van extreemrechts en extreemlinks.

Meest gelezen