Van ILOVEYOU tot Storm: de 5 grootste computer­virussen in 20 jaar

Europa wordt opnieuw getroffen door een grootscheepse cyberaanval tegen computersystemen. De afgelopen 20 jaar zijn al heel wat computergebruikers het slachtoffer geworden van cybercriminelen die stiekem virussen op een computer installeerden. We lijsten de 5 grootste computervirussen op.
archieffoto

1. Storm Worm-virus (2007)

In 2007 werden zo’n 1 miljoen tot 50 miljoen computers besmet met het virus Storm Worm.

Hoe ging het virus in zijn werk? Het werd via een e-mail verspreid. Daarbij surften heel veel computergebruikers tegelijk naar een welbepaalde dienst. Die raakte dan overstelpt en werd op die manier platgelegd. De hackers gebruikten daarvoor botnets, netwerken van geïnfecteerde computers.

Kenmerkend bij Storm Worm was dat het virus geen onmiddellijke schade aanrichtte. De makers van het virus werden nooit gevat. 

2. Mebroot-virus (2007)

Het Mebroot-virus verspreidde zich ook in 2007, en tegen eind 2008 had het virus informatie gestolen van maar liefst 500.000 bankrekeningen.

Hoe ging het virus in z'n werk? Met dit virus probeerden makers ervoor te zorgen dat computergebruikers zich ook aansloten op een botnet, genaamd Torpig. Mebroot kwam op de computer via een drive-by-download, waarbij computergebruikers een kwaadaardige webpagina bezochten en het programma downloadden zonder dat ze het beseften. Ook hier werden de makers van het virus nooit gevat.

3. Wormvirus SQL Slammer (2003)

De SQL Slammer was in staat de werking van het internetverkeer drastisch te vertragen. De worm verspreidde zich supersnel en infecteerde, voornamelijk in de Verenigde Staten, zo’n 75.000 servers in de chemische nijverheid, de petroleumindustrie, de energievoorziening en andere industriële sectoren, en dat slechts in enkele minuten tijd. De schade van het virus werd geschat op meer dan 1 miljoen euro.

Hoe ging het virus in zijn werk? Het kleine virus wist vrijwel het hele internetverkeer plat te leggen door gebruik te maken van een bug in de computersoftware. Het kwaadaardige programma nam zo de controle over de besmette pc over en bestookte andere computers met loze berichten, waardoor hun normale functies onbereikbaar waren.

Computerbeveilingsexperts leidden uit de plekken waar het Slammer-virus zich vooral manifesteerde af dat terroristen verantwoordelijk waren voor de aanval.

Reporters

4. ILOVEYOU-virus (2000)

Het ILOVEYOU-virus, dat zich vanuit Azië wereldwijd verspreidde, is ongetwijfeld een van de bekendste virussen. Het virus bereikte ongeveer 45 miljoen gebruikers in slechts 2 dagen en veroorzaakte 10 miljard euro aan schade bij bedrijven en instellingen wereldwijd.

Hoe ging het virus in zijn werk? De e-mail, met een liefdesverklaring als onderwerp, kwam met een bijlage genaamd "LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs". Omdat mensen nog niet zo vertrouwd waren met computers en Windows destijds de extensie (in dit geval.vbs) nog verborg, openden veel ontvangers het virusbestand. Daarna werden foto’s, Word-documenten en muziekfiles overschreven met het virus, dat ook werd doorgestuurd naar het volledige adresboek van het slachtoffer.

De maker van het “liefdesvirus” werd nooit gevat. De Filipijn Reomel Ramones, die er eerst van werd verdacht het virus te hebben verspreid, was na enkele dagen weer op vrije voeten. De rechter oordeelde destijds dat er te weinig bewijs was om zijn voorarrest te verlengen.

5. Melissa-virus (1999)

David Smith lanceerde het naar een exotische stripteasedanseres genoemde virus in maart 1999. Wereldwijd werden er sindsdien meer dan 1 miljoen computers mee geïnfecteerd. De schade die het virus veroorzaakte, wordt geschat op ruim 3 miljard euro.

Hoe ging het virus in zijn werk? Computergebruikers kregen een e-mail van een kennis, met een bijlage. Het bijgevoegde Word-document bevatte een bestand met de naam "W97M/Melissa.A" dat niet alleen zichzelf verspreidde, maar ook kopieën verzond naar de eerste vijftig adressen van het adresboek van de gebruiker. Daarbij werden lukraak Word-documenten van de computergebruiker mee verstuurd, met daarin bijgesloten een lijst van 80 pornografische websites. Dat laatste wekte bij computergebruikers weinig argwaan, omdat de nieuwe ontvanger de afzender kende.

De 'virusmaker', David Smith, ontliep de maximale gevangenisstraf van 5 jaar door mee te werken aan het gerechtelijk onderzoek en kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf van 20 maanden en een geldboete van 5.000 dollar.

Meest gelezen