Macron op 1e werkdag bij Merkel: veel meer dan een beleefdheidsbezoek

De nieuwe Franse president Emmanuel Macron is in Berlijn voor zijn eerste buitenlandse bezoek sinds zijn verkiezing. Dat is geen toeval, want Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen beiden opnieuw een stevige Duits-Franse as smeden als basis voor een hechtere Europese Unie na de brexit.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Vorige maandag bracht voormalig president François Hollande zijn laatste buitenlandse bezoek aan Merkel; nu precies een week later, komt daar zijn opvolger Emmanuel Macron over de vloer. Beide hadden mekaar overigens midden maart -in volle kiescampagne- al eens ontmoet. Angela Merkel had haar vreugde over de verkiezing van Macron overigens niet onder stoelen of tafels gestoken. 

Het begint dus goed tussen die twee en dat belooft. Europa staat voor tal van uitdagingen, van de eurocrisis tot de vluchtelingencrisis, de opgang van populistische partijen links en rechts, de nakende brexit die ook niet al te vriendelijk dreigt te gebeuren en wijdverspreid ongenoegen over de werking van de Europese instellingen.

De voorbije decennia stond of viel de Europese integratie met de al dan niet goede relaties tussen Parijs en Berlijn. Als de tandem tussen Berlijn en Parijs draait, gaat Europa vooruit, als het niet klikt -en vaak is dat op persoonlijk vlak- hapert Europa. Het gaat hoe dan ook om de twee grootste economieën van de eurozone en -na de brexit- die van de EU. 

Internationaal zoekt Europa zijn weg tussen de nieuwe VS-president Donald Trump, het Rusland van Poetin en het Turkije van Erdogan en de nog altijd aanwezige dreiging van het terrorisme.

Schmidt-VGE, Kohl-Mitterrand, Mercron...

De Europese integratie startte met de integratie van de kolen- en staalindustrie van de twee voormalige vijanden Frankrijk en Duitsland, waarbij andere landen zich aansloten. Het initiatief ging uit van Frankrijk dat decennialang de belangrijkste voortrekker was, tenminste op politiek vlak.

In de jaren 70 kwam er meer evenwicht in de Frans-Duitse as, vooral door de nauwe vriendschap tussen de liberale Franse president Valéry Giscard d'Estaing (geboren in Duitsland) en de sociaaldemocratische West-Duitse bondskanselier Helmut Schmidt (zie foto hierboven). Die toverden de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders en het Europees Monetair Systeem (EMS), de voorloper van de euro, uit hun hoed.

Een decennium later vonden de Duitse conservatief Helmut Kohl en de Franse socialist François Mitterrand (foto hieronder) elkaar ook en samen realiseerden ze de eenmaking van Duitsland, de start van de eenheidsmarkt, de Europese Unie en de eurozone.

Angela Merkel is aan haar vierde Franse president toe. Dat begon met Jacques Chirac, ging dan over in "Merkozy", de relatief goede samenwerking met Nicolas Sarkozy. Met Hollande klikte het eerst niet zo goed, ook al omdat Frankrijk de voorbije jaren zowel politiek als economisch minder kon wegen. Toch kan Duitsland niet alleen Europa leiden en geeft Merkel er de voorkeur aan om dat in samenwerking met een pro-EU Franse president te doen. 

AP1984

Meest gelezen