Europol: "Virus maakte al 200.000 slachtoffers in 150 landen"

Zeker 200.000 mensen in minstens 150 landen zijn het slachtoffer geworden van de wereldwijde cyberaanval van vrijdag. Dat zegt de Europese politie-organisatie Europol. Het gevaar is nog niet geweken: in het weekend liggen veel bedrijven stil, waardoor het virus mogelijk morgen opnieuw hard kan toeslaan.
2017 Getty Images

Het WannaCry-computervirus greep vrijdag wereldwijd om zich heen. Het ging om zogenoemde cryptoware of ransomware dat foto's, bestanden en gegevens versleutelt, waardoor de gebruiker niet langer over zijn gegevens beschikt. Dikwijls eisen de cybercriminelen een som geld om alles weer vrij te geven.

Kleine en grote bedrijven, fabrieken, ziekenhuizen, scholen, winkels... Heel wat instellingen werden getroffen door WannaCry. Een van de grootste slachtoffers was de NHS, de Britse nationale gezondheidsdienst. Ook particulieren bleven niet gespaard. 200.000 slachtoffers in minstens 150 landen, dat is de balans die Europol-directeur Rob Wainwright vanmiddag opmaakte in het programa "Peston on Sunday" op de Britse zender ITV.

"De omvang van deze cyberaanval is ongezien. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Volgens de laatste telling zijn er zeker 200.000 slachtoffers in minstens 150 landen, onder wie heel wat grote instellingen en bedrijven", zegt Wainwright. De verspreiding van het virus mag momenteel dan wel enigszins gestopt zijn, het is nog lang niet voorbij, waarschuwt de directeur van Europol.

Dreiging is nog niet voorbij: "pas op voor maandag"

"De dreiging is er nog altijd, en het is nog aan het escaleren. De cijfers nemen nog altijd toe. Ik maak me zorgen over hoeveel slachtoffers er morgen gaan bij komen, als mensen na hun vrije weekend weer aan het werk gaan en hun computer of laptop aanzetten", zegt Wainwright. Het gevreesde maandag-effect.

Europol heeft voorlopig nog geen idee wie verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus, maar gaat uit van crimineel opzet. Er loopt een internationaal onderzoek om de dader(s) te identificeren, maar dat is bijzonder complex. "Cybercriminelen gaan steeds gesofisticeerder te werk om hun activiteiten te versleutelen en te verbergen. Hun dreiging neemt almaar toe."

Cybercrime-specialisten van Europol zullen de getroffen landen ondersteunen. "We noteren momenteel opvallend weinig betalingen van losgeld. De meeste mensen betalen niet, dus wie er ook achter zit, maakt niet veel winst", zegt Wainwright nog.

Waarom is cyberstorm nog niet gaan liggen?

Ook het Crisiscentrum in ons land waarschuwt dat de aanval nog niet afgewend is. "Nieuwe versie van WannaCry: kan schade aanbrengen bij systemen die niet geĆ¼pdatet zijn", luidt het in een tweet vanmiddag.

Een jonge Britse IT'er slaagde er vrijdagavond in een soort noodschakelaar te vinden om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar het is geen heilige oplossing: ze werkt niet voor computers die al besmet waren nog voor de noodschakelaar "aangezet" werd.

Meest gelezen