PORTRET: Louis Aliot, de man achter Marine Le Pen

Volgende week zondag kan hij de eerste "premier homme" van Frankrijk worden, Louis Aliot, de levensgezel van Marine Le Pen. De voorbije jaren bepaalde hij als vicevoorzitter van het Front National mee de richting van de partij. Maar het koppel houdt zich hardnekkig weg van de camera's. En een verhuizing naar het Elysée, dat ziet hij niet zitten.

Kolonialisme

Drie woorden uit zijn mond en je hoort het: Louis Aliot komt zonder twijfel uit het zuidwesten van Frankrijk. Op 4 september 1969 werd hij geboren in Toulouse. Zijn accent laat hij graag opvallen, als protest tegen het "misprijzen van het provincialisme door de elites".

De familie van Louis Aliot kent een koloniaal verleden in Algerije: zijn moeder kwam in 1962 terug naar Frankrijk na de Algerijnse onafhankelijkheid, zijn vader was gemobiliseerd in de oorlog met Algerije. In het licht van die koloniale spanningen evolueert de familie van Aliot van links (zelfs communistisch) naar rechts-nationalistisch.

Louis Aliot groeit op in een familie die zich actief bezighoudt met de politiek. In 1988 neemt zijn moeder hem mee naar een meeting van Jean-Marie Le Pen, de interesse voor het Front National wakkert meteen aan. Twee jaar later wordt hij officieel lid van de extreemrechtse partij. 

Van de eerste ontmoeting tot de officiële bekendmaking

Marine Le Pen en Louis Aliot ontmoeten elkaar voor het eerst in 1999. Dochter Le Pen werkt op dat moment voor de juridische dienst van het Front National en is getrouwd met haar eerste man, met wie ze drie kinderen heeft. Aliot is ook getrouwd en vader van twee. Hij is dan al opgeklommen binnen de partij tot kabinetschef van voorzitter papa Le Pen, een beloning voor zijn steun aan Jean-Marie Le Pen tijdens interne strubbelingen bij het Front National.

Was het liefde op het eerste gezicht? Feit is dat Marine Le Pen in 2002 - twee jaar na de scheiding met haar eerste man - hertrouwt met Eric Lorio, de nationaal secretaris van het Front National. Een huwelijk dat slechts vier jaar stand zou houden. Intussen is Louis Aliot in 2004 parlementair assistent geworden van Marine Le Pen in het Europees Parlement en werkten beiden nauw samen.

In 2010 maken Marine Le Pen en Louis Aliot hun relatie publiekelijk bekend. Maar het mag er kennelijk allemaal niet al te open en officieel aan toegaan. Haast niets bindt hen formeel: geen huwelijk, geen wettelijk samenwonen en - los van een huis in Zuid-Frankrijk dat ze samen bezitten via een vastgoedvennootschap - ook geen gezamenlijke bezittingen. Ze zien elkaar enkel in het weekend.

Het koppel houdt zich ook weg van de camera's. Een uitzondering: onderstaande tweet uit 2014 toen er geruchten waren over een splitsing. "Marine is helemaal weg van haar Louis", getuigt ook een naaste vriendin van de FN-frontvrouw in een pas verschenen boek.

(lees verder onder tweet)

"Loulou de zuiveraar"

In 2002 was Aliot mee verantwoordelijk voor de presidentiële campagne van Jean-Marie Le Pen. Het zware verlies en de diabolisering van het Front National maken een diepe indruk op Louis Aliot. Het doet hem nadenken over een nieuwe lijn voor zijn partij: de meest radicale kantjes moeten eraf. 

Een missie die hij eerst ter harte neemt als secretaris-generaal, een post die Aliot in 2005 op zich neemt en wat wordt gezien als het begin van de machtsgreep van Marine Le Pen. Heel wat radicale partijleden worden uit het kader gezet. De "zuivering" zet hij voort vanaf 2011 als vicevoorzitter onder de nieuwe voorzitter Marine Le Pen.

Het Front National "dediaboliseren" levert hem de bijnaam "Loulou de zuiveraar" op. Al spitst de zuivering zich vooral toe op het antisemitische karakter van het oude FN/de oude Le Pen, en niet zozeer op islam of migratie. Louis Aliot trekt hiervoor zelfs de kaart van zijn joodse achtergrond. Dat hij toch conservatief is gebleven, blijkt uit zijn tegenstand tegen het homohuwelijk.

Het project dediabolisering leidt tot fricties, niet het minst met vader Le Pen. Toch komt het niet tot een definitieve breuk tussen Louis Aliot en zijn politieke vader. Wanneer in 2015 de top van het Front National de stichter en erevoorzitter uit de partij wil zetten, stemt Aliot tegen. "Zijn uitspraken zijn te ver gegaan, maar er spreken ook veel zaken in zijn voordeel. Ik zag mezelf echt niet stemmen voor zijn uitsluiting."

(lees verder onder foto)

"Premier homme" niet naar het Elysée

Wat als zijn vriendin Marine volgende week zondag effectief president wordt van de Franse Republiek? Dan zal Louis Aliot niet mee verhuizen naar het Elysée.

Meer nog: hij zal naar eigen zeggen dan wel de "premier homme" van Frankrijk zijn, maar hij zal zich volledig weghouden van al het presidentiële. "De Fransen verkiezen een president, geen presidentieel koppel", klinkt het.

Niet Parijs, maar het zonnige zuiden lonkt dan. Louis Aliot ambieert het burgemeesterschap van Perpignan. Als ex-advocaat en doctor in de rechten is een terugkeer naar de juridische wereld ook niet uitgesloten. En misschien zal er ook meer tijd zijn voor zijn hobby's: zeilen en rugby. 

Meest gelezen