Staes: "Geloofwaardigheid Europees voedselagentschap aangetast"

Europees Parlementslid Bart Staes (Groen) vindt dat de geloofwaardigheid van het Europees Voedselagentschap wordt aangetast door de Monsanto Papers, waaruit blijkt dat de grootste producent van glyfosaat studies en wetenschappers beĆÆnvloedde om glyfosaat-gunstige papers te schrijven.
archieffoto

De Amerikaanse chemiereus Monsanto schreef zelf wetenschappelijke studies en zocht "geloofwaardige" wetenschappers om hun naam op dat onderzoek te zetten. Doel: voorĀ­komen dat de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup verboden zou worden. De Belg Mark Martens speelde een cruciale rol, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Het Europees Voedselagentschap (EFSA) oordeelde vorig jaar dat glyfosaat niet kankerverwekkend is en dus verder in de EU verkocht mag worden. EFSA baseerde zich daarvoor op wetenschappelijke studies aangeleverd door de industrie.

Volgens Staes blijkt uit de Monsanto Papers dat er vragen gesteld kunnen worden bij de geloofwaardigheid van EFSA. "Het Europees Voedselagentschap baseert zich nu alleen op studies die door de industrie zijn aangeleverd. Ik heb twijfels of we nog kunnen geloven dat glyfosaat niet kankerverwekkend is", klinkt het.

Staes: "De studies waarop EFSA zich baseerde zijn geheim, omdat ze door de industrie zelf zijn aangeleverd en dus bedrijfsgevoelige informatie kunnen bevatten. Europees Parlementsleden, onder wie ikzelf, hebben gevraagd om de studies te mogen inkijken. De Glyphosate Task Force, die de 23 bedrijven verenigt die glyfosaat produceren, hebben dan een mediastunt uitgevoerd: we konden ze in een leeskamer op de computer lezen. Maar dat slaat natuurlijk nergens op. De studies zouden door onafhankelijke wetenschappers beoordeeld moeten kunnen worden. Dit is een ernstig probleem dat de geloofwaardigheid van EFSA aantast."

Meest gelezen