Een taks op robots en een universeel inkomen: dit wil Benoît Hamon voor Frankrijk

In Frankrijk heeft PS-presidentskandidaat Benoît Hamon het erg moeilijk in de peilingen. Met enkele opvallende programmapunten probeert hij de linkerzijde toch te overtuigen om zondag tijdens de eerste ronde van de verkiezingen op hem te stemmen.

Universeel inkomen: 600 euro, of toch niet?

Een van de speerpunten in het programma van Hamon is het universeel basisinkomen. De kandidaat van traditioneel links wil vanaf 2018 automatisch en onvoorwaardelijk 600 euro per maand storten op de rekening van meerderjarige Fransen tot aan de pensioenleeftijd.

Al is dat vooral een theoretisch bedrag. Enkel Fransen die tot 2812 euro bruto per maand verdienen, krijgen geld gestort. En door een nieuw fiscaal systeem wordt er geknabbeld aan dat bedrag van 600 euro. Zo zal iemand die 2.000 euro bruto per maand verdiend, een bedrag van 101 euro krijgen.

Volgens Benoît Hamon zullen 19 miljoen Fransen dankzij zijn systeem in meer of mindere mate hun koopkracht zien vooruitgaan. Kostprijs voor de staat: 35 miljard. Bron om te financieren: een taks op hoge winsten van banken en de strijd tegen fiscale fraude.

Een taks op robots

Bedrijven die werknemers vervangen door machines. Het is het gevolg van de toenemende robotisering en digitalisering, maar daardoor komen ook mensen op straat te staan. Bovendien betalen bedrijven geen sociale bijdragen op machines.

PS'er Benoît Hamon wil dat aanpakken door bedrijven een sociale bijdrage te laten betalen op robots. Dat geld wil de presidentskandidaat dan investeren in een fonds om werknemers op te leiden om met de nieuwe realiteit om te kunnen gaan.

7 jaar president, en daarna niet meer

Net als de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon spreekt Benoît Hamon van een hervorming naar een "Zesde Republiek". Maar bij de PS'er wordt die anders ingekleurd. Zo wil hij het mandaat van de Franse president opnieuw op 7 jaar zetten, in plaats van de 5 jaar nu. Maar na die 7 jaar zou een president zich niet meer kandidaat mogen stellen voor een tweede mandaat, als het van Hamon afhangt. Een voorstel die Hamon deelt met Marine Le Pen van het Front National. 

De Franse socialist wil de burgers ook meer betrekken in het democratische proces. Als 450.000 kiesgerechtigden (1 procent van het totale Franse kiezerskorps) een petitie ondertekenen, dan zouden ze het parlement kunnen dwingen om een wetsvoorstel vanuit het volk te onderzoeken of een wet tegenhouden die door de parlementsleden is goedgekeurd.

Immigratie en islam

Als Benoît Hamon president van Frankrijk wordt, dan wil hij de vluchtelingenstroom aanpakken met humanitaire visa. "Op die manier kunnen we mensen in nood op een legale en veilige manier naar Frankrijk brengen voor tijdelijke opvang en bescherming", klintk het. Tegelijk is Hamon geen voorstander van migratiequota.

Wat betreft de islam is Hamon duidelijk: "De revolutionaire en politieke islam moet beschouwd worden als een tegenstander van de Republiek. Maar laat ons - met respect voor de laïciteit - ophouden met de hele islam een probleem van de Republiek te maken."

Ecologisch Europa: 1.000 miljard euro

Wat betreft Europa wil Benoît Hamon de EU socialer en ecologisch maken. Net zoals de Unie decennia geleden ontstaan is uit de Gemeenschap van Kolen en Staal, wil de Franse presidentskandidaat nu een vorm van Energiegemeenschap met een gezamenlijke strategie voor milieu en energieonafhankelijkheid. "Dit moet het Europese project opnieuw lanceren", klinkt het.

Ten slotte wil Hamon ook een "ambitieus programma"  op Europees vlak waarbij liefst 1.000 miljard euro zou worden geïnvesteerd in de ecologie en economie.

Meest gelezen