Van Brempt: "De maat is vol met Dijsselbloem"

Volgens Kathleen Van Brempt bestaat er bij de socialistische fractie in het Europees Parlement al langer ongenoegen over partijgenoot en voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone Jeroen Dijsselbloem. Die krijgt bakken kritiek over zich heen wegens straffe uitspraken over Zuid-Europese schuldenlanden in een Duitse krant.

In de Duitse krant "Frankfurter Allgemeine Zeitung" had Dijsselbloem vanochtend de zuidelijke eurolanden een veeg uit de pan gegeven. "Ik kan niet mijn hele leven geld uitgeven aan vrouwen en drank om dan bij u mijn hand op te houden. Dat principe geldt op lokaal, nationaal en evenzeer op Europees vlak", zei Dijsselbloem.

Volgens Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A, boven) is de maat binnen de socialistische fractie in het EP nu vol met Dijsselbloem. Die lag volgens haar al slecht binnen de Europese socialisten omdat hij een "hardliner" was in de aanpak van de Zuid-Europese landen zoals Griekenland. "Dit is de druppel die de emmer doet overlopen", vindt ze.

Van Brempt vindt Dijsselbloem (foto in tekst) een intelligent man en een goed onderhandelaar, maar zijn aanpak van de Griekse crisis was te hard gericht op besparingen. Nu ergert ze zich aan de harde en polariserende uitspraken die overal tegenwoordig "bon ton" zijn en die de verdeeldheid enkel in de hand werken.

Zonder het met zo veel woorden te zeggen, hoopt ze dat Dijsselbloem nu opstapt als voorzitter van de Eurogroep. Hij zou zich beter richten op zijn partij, de PvdA, die in Nederland zware klappen heeft gekregen bij de verkiezingen, aldus Van Brempt.

Hoe dan ook zijn het de ministers van Financiën van de eurozone die hun voorzitter kiezen en niet het Europees Parlement. Als de socialisten Dijsselboem laten vallen, zal de topfunctie mogelijk ook gaan naar iemand uit een ander  politieke familie.

Wat met Dijsselbloem na de verkiezingen?

Na de zware nederlaag van de sociaaldemocratische PvdA bij de verkiezingen in Nederland werden er al vragen gesteld bij het functioneren van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de Eurogroep, de ministers van Financiën van de eurozone.

De PvdA zal wellicht geen deel uitmaken van de volgende Nederlandse regering en Dijsselbloem zal dan geen minister meer zijn. In principe betekent dat nog niet zijn ontslag als voorzitter van de Eurogroep, want zijn mandaat loopt nog tot eind december. Wel is dan de vraag hoeveel gezag hij in die Eurogroep zal hebben als hij geen minister meer is. De formatie in Nederland kan echter nog wat duren en tot zolang blijft Dijsselbloem minister.

De woede van de Zuid-Europese eurolanden kan nu het pad effenen van de Spaanse minister van Financiën Luis de Guindos (foto in tekst). Die was eerder al kandidaat voor de topfunctie van de Eurogroep. De Guindos behoort tot de conservatieve Partido Popular die in Straatsburg in dezelfde fractie zit als de CDU/CSU van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, wat niet onbelangrijk is. Het nadeel van de Guindos is dat hij de begrotings- en schuldenprobleem van Spanje nog niet echt onder controle heeft. Anderzijds is Spanje internationaal en Europees ondervertegenwoordigd inzake topfuncties en Madrid eist al langer een topjob op.

Meest gelezen